A fogamzásgátló tabletta akár minden nap szedhető

fogamzásgátlás
A fogamzásgátló tablettát a hónap minden napján be lehet szedni
Vágólapra másolva!
A NHS (National Health Service), azaz a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat új iránymutatása szerint a fogamzásgátló tablettát akár a hónap minden napján be lehet szedni, tehát kihagyás, vagyis a hét napi hatóanyag nélküli tabletta nélkül, ami a vérzéseket előidézi.
Vágólapra másolva!

A pirulákat a hónap minden napján be lehet venni

A legtöbb kombinált fogamzásgátló tabletta ugyanazt a fajta ösztrogént (etinilösztradiolt) használja, ám különböző típusú progesztint. A legtöbb kombinált tabletta huszonegy vagy huszonnyolc napos csomagolásban kapható. A kombinált fogamzásgátlók huszonegy napos csomagolás minden tablettája aktív, és a ciklus utolsó hét napján nem kell szedni. Ilyenkor következik be az úgynevezett megvonásos vérzés, valódi peteérés nélkül. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat most új iránymutatást adott a nők számára, hogy a pirulákat a hónap minden napján bevehessék.

A mostani tablettaszedési metódus azért alakult ki, hogy a katolikus egyház számára elfogadhatóbb legyen a fogamzásgátló tabletta Forrás: pexels.com

– mutatott rá a Szexuális és Reproduktív Egészségügyi Kar (FSRH) az Independent cikkében. – A rendszer csak és kizárólag azért alakult ki, hogy a katolikus egyház számára elfogadhatóbb legyen a fogamzásgátló tabletta.
Szerintük fontos tisztában lennünk azzal is, hogy a mai tabletták hormontartalma körülbelül negyvenketted része az első tabletták hormontartalmának, és a kutatásoknak hála egyre kevésbé avatkoznak bele a női hormonháztartásba.

Csődbe fulladt a tabletta feltalálójának terve

Az új, Nizzában jóváhagyott klinikai irányelvek egy új irányt erősítenek meg, amely szembe megy több nőgyógyász javaslatával, akik hét napos szünetet tanácsolnak a fogamzásgátló tabletta adagok bevétele között. Az útmutató szerint ugyanis a fogamzásgátló tablettát a hónap minden napján be lehet szedni, kihagyás, vagy a hét napi úgynevezett placebo tabletta nélkül is, ami tulajdonképpen a vérzéseket idézi elő.

A fogamzásgátló tablettát a hónap minden napján be lehet szedni Forrás: pxhere.com

– mondta John Guillebaud, a családtervezés és a reproduktív egészség emeritus professzora a lapnak. – A tabletta feltalálója, John Rock katolikus nőgyógyász úgy gondolta, hogy ha a természetes ciklust utánozza és a havi vérzés is megmarad, akkor a katolikus egyház is jobban elfogadja majd a pirulákat.

Az amerikai orvos és Gregory Goodwill Pincus biológus kollégája a Planned Parenthood Federation of America segítségével dolgozta ki az első antibébi tablettát az 1950-es években, amely körülbelül tíz év múlva vált a nyilvánosság számára is elérhetővé.

A fogamzásgátló tabletták rövid története

Az antibébi tabletták hatásait vizsgáló kísérletek az 1950-es években, John Rock massachusettsi klinikáján kezdődtek, ám résztvevőket elfelejtették arról tájékoztatni, hogy pontosan milyen kísérletben vesznek részt. Így a tesztalanyoknak fogalmuk sem volt arról, hogy a naponta kapott gyógyszer konkrétan a teherbeesést gátolja meg. A páciensek mesterséges progeszteront kaptak, amellyel a test terhességet szimulált, majd azt tesztelték rajtuk, hogyan bírja az emberi test a hormonális változásokat. A páciensek azonban olyan, súlyos mellékhatásokat tapasztaltak, mint a depresszió, vérrögök, emésztési zavarok, vagy hangulatingadozások. Miután emiatt egyre többen kiszálltak a kutatásokból, a kísérletek Puerto Rico szegénynegyedeiben folytatódtak, minden törvényi korlátozás nélkül. Végül megszületett a „megfelelő dózisú" fogamzásgátló tabletta, amely bár hatékonyan megakadályozta a nem kívánt terhességet, ám számos mellékhatással bírt. Ezt dobták fogamzásgátlóként a piacra Enovid néven 1960-ban.

Rock fáradhatatlan kampánya azonban csődbe fulladt, amikor a pápa kiadta a Humanae Vitae enciklikát a születés szabályozásának tiltásáról. A fogamzásgátló tabletta azonban világszerte terjedni kezdett.

A mindennapi szedés nagyobb védelmet is jelent

Az FSRH ajánlása szerint a jövőben lehetségessé válhat, hogy az orvostudományi szakemberek 365 napra szóló recepteket írjanak fel, tehát egy egész évre előre ki lehet váltani a kombinált fogamzásgátló gyógyszert.

A hatóanyagos tabletták mindennapi szedése nagyobb védelmet jelent a nem kívánt terhesség ellen Forrás: Origo

– mondta Dr. Diana Mansour, az FSRH klinikai bizottságának alelnöke. – Nem mellesleg a kisebb és rövidebb szünetek csökkenthetik a nem kívánt terhesség kockázatát is.

A nőgyógyász szerint...

A normális nemi ciklus során a petefészekben ösztrogén és progeszteron termelődik. A fogamzásgátló tablettával mesterségesen, kívülről visszük be ezeket a szervezetbe, ezzel pedig meggátoljuk a petefészek működését és a petesejt érését is.
– Az előírások szerint szedett fogamzásgátló tabletta csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben – mondta az Origo kérdésére dr. Kisimre László nőgyógyász. – A 21+7 típusú tablettát is naponta kell bevenni, és a következő huszonnyolc bevont tablettát szünet közbeiktatása nélkül folytatólagosan kell szedni. A menstruáció késleltetése érdekében pirulák szedését a „placebo", ám vitamin tartalmú bevont tabletta szedése nélkül egy következő csomag okkersárga bevont tablettáival lehet folytatni. Ezzel akár huszonegy nappal vagy tovább is ki lehet tolni a menstruációs vérzés időpontját.


Hozzátette: a hatóanyagos antibébi tabletták mindennapi szedése emellett azért is jelent nagyobb védelmet, mert

véletlenszerű kihagyás esetén kisebb eséllyel következik be a peteérés, és így teljesen biztonságos a szervezet szempontjából.

A Családtervezési Szövetség (Family Planning Association) egy tájékoztatót is készített az új, kombinált hormonális fogamzásgátlás hatékonyságáról, és a tervek szerint a gyógyszergyártók is hamarosan átállnak az új kiszerelésű pirulák forgalmazására (miközben a régiek is forgalomban maradnak).