Különleges, egykor Adolf Hitler tulajdonában lévő könyvet szerzett meg a Kanadai Nemzeti könyvtár.

A könyvet olvasva elképzelhető, hogy mi történt volna Hitler győzelme esetén

A ritka kötet Heinz Kloss ismert német nyelvész Az Egyesült Államok és Kanada zsidóságának statisztikája, sajtója és szervezetei című 137 oldalas könyve - közölte a Kanadai Könyvtár és Archívum.Kloss kapcsolatban állt észak-amerikai náci szimpatizánsokkal. Könyvében az Egyesült Államok és Kanada néhány városának népességszerkezetedét és az ottani zsidó közösségek legfontosabb szervezeteit és médiumait mutatja be.

Rudolf Hess Hitler oldalán. Hess volt a Führer pártbeli helyetteseForrás: Bundesarchiv

A könyvet olvasva "elképzelhető, mi történt volna Kanadával, ha a szövetségesek nem nyerték volna meg a második világháborút. Megmutatja, hogy

a holokauszt nem kizárólag európai jelenség volt, hanem inkább egy olyan hadművelet, mely megszakadt,

mielőtt elérte volna Észak-Amerikát" - áll a könyvtár közleményében.

Sohasem katalogizálták Hitler könyvtárát

Guy Berthiaume, a könyvtár vezetője szerint "fontos, hogy a világ megemlékezésekkel foglalkozó intézetei, mint amilyen a Library and Archives Canada is, megszerezzen, megőrizzen és elérhetővé tegyen akár olyan dokumentumokat is, amelyek vitatottak és támadhatóak". A Kloss-kötetben lévő könyvjelző egy birodalmi sasból és egy horogkeresztből áll, rajta az "Ex Libris Adolf Hitler" felirat áll. Ezzel a könyvtár véleménye szerint bizonyított, hogy a kötet Hitler személyes gyűjteményének része volt.

Adolf Hitler volt a náci fajelmélet atyjaForrás: Pinterest

Hitler könyvtárát, amely becslések szerint 6-16 ezer kötetet tartalmazott, sohasem katalogizálták.

A kanadai könyvtár Kloss könyvét a zsidóságról szóló könyvekkel együtt egy neves kereskedőtől vette meg. A könyvek egy holokauszttúlélő gyűjteményéből származtak.

(Forrás: MTI/AFP)