Egy titokzatos vírus tizedeli a mezei nyulak állományát: az RHDV2 nevű, vérzéses betegség erősen fertőző és gyakran halálos kimenetelű kór, amely elsősorban a vadon élő, üregi nyulakat érinti, de már a háziasított nyulakat is elérte. A betegség az elmúlt években végigsöpört Ausztrálián, Franciaországon, Olaszországon és Franciaországon, de most elérte Nagy-Britanniát is, ahol a mezei nyúl már amúgy is a veszélyeztetett fajok listáját gyarapítja.

A nyulak nyolcvan százaléka már eltűnt

A nyúl vérzéses betegsége (RHD) erősen fertőző és gyakran halálos kimenetelű betegség, amely a vadon élő (üregi nyulakat) és a háziasított nyulakat is érinti. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az RHDV2 ismeretlen eredetű, újonnan megjelenő vírus, amelyről egyelőre kevés az információ.
A mezei nyulak száma 80 százalékkal csökkent az elmúlt évszázadban, miközben a havasi nyulak 99 százaléka eltűnt az országból – mutatott rá Dr. Diana Bell, a Kelet-Anglia Egyetem biológusa, aki a brit nyulak pusztulását vizsgálja. – Az állatok eltűnéséért elsősorban a gazdálkodási gyakorlatban bekövetkezett változásokat tették felelőssé, miközben a havasi nyulakat a vadászok csapdái tizedelték. De itt korántsem áll meg a történet.

A mezei nyulak nagyon érzékenynek bizonyulnak a betegségekkel szembenForrás: commons.wikimedia.org

A mezei nyulakat még a vaskorban telepítették be Nagy-Britanniába, ám állományuk az utóbbi hónapokban vészesen megfogyatkozott, amikor a titokzatos vírus egyre több áldozatot szedett. Az RHD vírus halálos májgyulladást okoz a felnőtt háziasított és vadnyulak (az üregi nyulak fajai) között. A betegség fokozott véralvadással kezdődik és az emiatt kialakuló vérrögök megakadályozzák a vér áramlását. A halál legfőbb oka mégis a máj elhalása és a lépmegnagyobbodás.

Országszerte félelmet kelt

A legtöbb elhullott állatban a számos kórokozó mellett az RHDV2 vírus egyikét találtuk – mondta dr. Bell, aki a Vet Record folyóiratban tette közzé eredményeit. – Még túl korai azt mondani, hogy ez a nyulak elpusztulásának elsődleges oka, de minden jel ebbe az irányba mutat. Tovább vizsgáljuk a halálesetek egyéb okait.

Egyre kisebbek a szaporulatokForrás: en.wikipedia.org

Megköszönte, hogy a lakosság folyamatosan jelenti az új esetek számát, és kérte, hogy folytassák a jól bevált gyakorlatot. Csapatával azon dolgoznak, hogy jobban megértsék a szokatlan jelenséget.
A legnagyobb aggodalom a vírussal kapcsolatban az, hogy endemikus, lassabban terjed, országszerte félelmet kelt és pusztítja a nyulakat, sokkal vészjóslóbb, mint az első törzs – mondta Neill Gardner, Angliai Nyúl Tanács elnöke, utalva egy korábbi, szintén a nyulakat érintő, vérzéses betegségre.

Könnyen terjed, és gyors lefolyású a betegség

Neill Gardner emlékeztetett, hogy az RHD először 1983-ban, télen jelent meg a Kínai Népköztársaságban, de a betegséget okozó vírust csak egy év múlva tudták azonosítani. A vírus ezután tovább terjedt nyugatra, és 1988-ra elérte Európát, majd megjelent Mexikóban, Kubában, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban.

A mezei nyulak nyolcvan százaléka eltűnt Nagy-BritanniábólForrás: Jakub Halun/Jakub Halun

Az 1990-es években az RHD már negyven országban volt jelen a vadon élő nyulak populációban. Az új vírusváltozatot 2010-ben mutatták ki először Franciaországban, amely már a tenyésztett nyulakat is érintette. Öt év múlva egy rendkívül halálos betegség indult el a világ vadnyúl populációján.
Az RHDV/RHDV vírus 80-90 százalékban halálos, míg az RHDV2 által fertőzött nyulakban változó, 5-70 százalékos a halálozás – mutatott rá az elnök. – Ez a könnyen terjedő, gyors lefolyású betegség a törzstől függetlenül, számos vadnyúl populációban drámai csökkenést okoz.
A vírust nehéz elpusztítani és túlélheti a kíméletlen környezeti feltételeket is, miközben hónapokig is fennmarad a környezetben és az elpusztult egyedek tetemeiben. A kutatók most tovább vizsgálják a jelenséget.