Halak százezrei pusztultak el hétfőn egy ausztrál folyó egy szakaszán, ez már a harmadik tömeges halpusztulás ugyanitt az elmúlt hetekben.

A tömeges pusztulás oka az aszály és az algák elszaporodása a hőség miatt a hivatalos álláspont szerint. A legutóbbi vész vasárnap éjjel kezdődött Új-Dél-Wales nyugati részén, Menindee város közelében, a Darling folyón. Karácsony előtt, majd január elején ugyanitt borították el a vízfelszínt a döglött halak ezrei.

Az algavirágzást a gyanú szerint a forróság okozza, majd az éjjeli lehűlés miatt az algák elpusztulnak, a halakat pedig az oxigénhiány öli meg. Gladys Berejiklian miniszterelnök a rossz vízminőséget az állam legnagyobb részén uralkodó aszály számlájára írta.

Menindee térségében két, napenergiával hajtott vízszellőztető rendszert állítottak munkába, mivel tudták, hogy a vízminőség "borzalmas" - közölte Niall Blair vízügyi miniszter.

A legutóbbi, január 7-i halpusztulás után 16 berendezést kezdett működtetni folyóiban az állam.
"Sajnos nem létezik semmilyen más módszer, se a tudósok, se a helyiek nem tudnak mást a megelőzésre, mint azt, hogy friss víz áramlik a rendszerbe, és éppen ez az, ami nekünk nincs" - mondta Blair újságíróknak.

A folyami hajóutakat szervező regionális turisztikai egyesület elnöke, Rob Gregory azt mondta, a kormány engedte meg a gazdáknak, hogy az utóbbi négy évben túl sok öntözővizet vegyenek a folyóból. Így nem maradt elég tartalékvizünk, hogy átmossuk a rendszert, az algavirágzás miatt pedig elfogy az oxigén. Ez volt valószínűleg az utolsó pusztulás, mert nem maradt több hal" - magyarázta.

A Murray-Darling-medence Ausztrália fő folyórendszere, vizei négy államon kanyarognak keresztül. Ezen a területen terem Ausztrália élelmének harmada.

(MTI/AP)