Annyira hideg van Chicagóban, hogy abba szó szerint még a föld is beleremegett.

A WMG híroldal arról számolt be, hogy a város lakói az éjszaka folyamán úgynevezett jégrengéseket hallottak. Bár az információt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, a jelenség nem kitaláció, nagyon is létezik.

Amikor a felszín alatt csapdába esett víz megfagy, térfogata hirtelen megnövekszik. Ennek nyomán a kőzetek megrepedhetnek, a talajra gyakorolt nyomás erősödik, ami természetesen hatalmas zajjal is jár. A jégrengések meglehetősen ritka eseményeknek számítanak, ráadásul igen nehéz azonosítani őket.

Ahhoz, hogy jégrengés legyen alapvetően három feltételre van szükség:

  • esőre, vagy hóolvadásra, ami átitatja a földet vízzel,
  • a hótakaró hiányára, ami egyébként védi a talajt a víztől és a hidegtől
  • végezetül hirtelen hőmérsékletcsökkenésre.

Bár átfogó tanulmány még nem született róla, több bizonyíték is van arra, hogy a jégrengések gyakorisága a klímaváltozás hatására növekszik. Egy 2016-os tanulmány azt találta, hogy Torontó környékén a telek során egyre gyakrabban tapasztalható meleg és nedves légtömeg, ennek hatására pedig a vizes talajt sem takarja hó. Probléma akkor van, ha a hőmérséklet hirtelen nagyot zuhan, és a talajba szivárgó nagy mennyiségű víz megfagy.

Forrás: AFP/Joshua Lott

Más, polar vortex nevű légköri jelenség sújtotta térségekben egyelőre még nem tapasztaltak a chicagóihoz hasonló jégrengéseket.

(Live Science)