A Himalája és a Hindukus hegység jégborításának legkevesebb egyharmada el fog tűnni a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt az évszázad végéig - derült ki egy Katmanduban ismertetett új tanulmányból.

A gleccserek egyharmada mindenféleképpen eltűnik

Szakemberek szerint a kiterjedt gleccserei révén a Hindukus-Himalája régió a Déli- és az Északi-sarkvidék után a bolygó "harmadik pólusa".

A Khumbu gleccser panorámaképeForrás: Wikimedia Commons

A katmandui Nemzetközi Hegyi Kutató- és Fejlesztőközpont (ICIMOD) munkatársa, Philippus Wester szerint azonban a globális felmelegedés átformálja a fagyos, gleccser borította hegycsúcsokat az Afganisztán, Banglades, Bhután, Kína, India, Mianmar, Nepál és Pakisztán területére kiterjedő régióban.

A Himalája hegylánca Bhutánban. Az országban már csak leginkább a bioenergia jöhat szóbaForrás: Elter Károly

A jelentés szerint a régió jégborításának több mint egyharmada - 36 százalék - akkor is elolvad 2100-ig,

ha a világ kormányai szigorú lépéseket tesznek a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak betartása érdekében és 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest, ekkor ugyanis ezekben a hegyekben a globális felmelegedés 2,1 Celsius-fok lesz.

Ha elolvadnának a gleccserek, 1,5 méterrel nőne a tengerszint

A szakemberek szerint a jégborítás akár kétharmada is eltűnhet, amennyiben az évszázad folyamán a Föld felszínén 4-5 Celsius-fok,

a hegységekben viszont 5-6 Celsius-fok lesz a felmelegedés,

és nem sikerül visszaszorítani az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A 8 848 méter magas Mount Everest északi oldalaForrás: Luca Galuzzi/licensed under the Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 License/Luca Galuzzi - Www.Galuzzi.It

Számomra ez a legaggasztóbb dolog mindközül"

- jegyezte meg Wester a tanulmány ismertetésekor.Az ICIMOD munkatársa, Eklabya Sharma szerint a gleccserek vékonyodása és visszahúzódása már az 1970-es évek óta megfigyelhető a régió nagy részén.

A Himalája és a Gangesz műholdas felvételeForrás: ELTE

A Hindukus-Himalája régióban lévő jégmennyiség teljes elolvadása 1,5 méterrel növelné a globális tengerszintet.

A gleccserek kulcsfontosságú vízkészletet jelentenek a régió 250 millió lakosa számára, és 1,65 milliárd ember van kiszolgáltatva a hegységekből eredő nagy folyóknak.

Sokkal több lesz a pusztító áradás is

Az olvadó gleccserek miatt 2050 és 2060 között nőni fog a folyók vízhozama, növelve a kockázatát annak, hogy a magasabban fekvő tavak kilépnek a medrükből és elárasztják a környező településeket, a 2060-as évektől kezdődően azonban a folyamat visszafordul.

A 8 848 méter magas Mount Everest, a  Himalája, és egyben a Föld legmagasabb hegycsúcsa isForrás: Wikimedia Commons

Wester szerint az Indusra és a közép-ázsiai folyókra lesz a legnagyobb hatással a gleccserek olvadása.

Reggel a Gangesz folyón, Varanasi-nálForrás: Thinkstock

A jégolvadás a térség vízenergia-termelésére is hatással lesz,

ám a legsúlyosabban a hegyek lábánál élő gazdálkodókat fogja érinteni a gleccserek olvadása, ők ugyanis az előre megjósolható vízellátására alapozzák a termelésüket.

(Forrás: MTI/Reuters)