Biztos növekedésnek indult a bengáli tigrisek populációja

tigris
A nagymacskát korábban igen erősen vadászták
Vágólapra másolva!
Az elmúlt kilenc évben majdnem megduplázódott a vadon élő tigrisek állománya Nepálban. Helyi tisztviselők hétfőn közölték: az elszegényedett ország összefogása és hajthatatlansága aratott győzelmet a veszélyeztetett természetvédelmi státuszba került nagymacskák megmentésében.
Vágólapra másolva!

Hatszáz elefánt hátán járták be az országot

Nepálban a lakosság mintegy egynegyede él a szegénységi küszöb alatt, ám aktivistáik egy pillanatra sem pihennek. A politikai akciók és az innovatív védelmi stratégiák talán visszafordíthatják a korábban aggasztónak minősített, fenséges bengáli tigris egyedszámának csökkenését.

A többek között Nepálban is őshonos nagymacska állománya az utóbbi években jelentősen megritkult világszerte.

Régen erősen vadászták, másrészt az egyre terjeszkedő emberiség vett el jelentős területeket a tigrisektől. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztett kategóriába sorolta a fajt.

A nagymacskát korábban igen erősen vadászták Forrás: Origo

A közelmúltban végzett felmérések azonban jó hírekkel szolgáltak: a korábbi, 2009-es állományszámláláson még csak 121 tigrist, míg az idei egyedmustrán viszont már 235 nagymacskát találtak a természetvédelmi szakemberek és a vadon élő állatok szakértői. A lelkes aktivisták több mint négyezer kamerát helyeztek ki az országban és hatszáz elefánt hátán járták be az ország 2700 kilométeres déli területét, ahol a bengáli tigrisek nyomait keresték.

Leonardo DiCaprio is elhivatottan védte a tigriseket

– mondta Bahadur Khadka, a Nepál Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Intézet főigazgatója az AFP hírügynökségnek. – Közös célunk, hogy megvédjük a tigrisek élőhelyeit és harcoljunk az orvvadászat ellen.

Mindent megtesznek az országban megmaradt populáció védelme érdekében Forrás: Dibyendu_Ash www.goingwild.com/Dibyendu Ash

Az erdőirtás, az élőhelyek elvesztése és az orvvadászat ugyanis a nagymacskák jelentős hányadát pusztította el Ázsiában.

Ezért döntöttek úgy 2010-ben az érintett országok (köztük Nepál és tizenhárom másik ország), hogy minden megtesznek a megmaradt populáció védelmében, és 2022-re megduplázzák a tigrisek számát.

A 2010-es úgynevezett tigrismegőrzési tervet több híresség is támogatta, köztük Leonardo DiCaprio színész. Az elképzelés szerencsére hamar kedvező irányt mutatott a nagymacskák szempontjából: 2016-ban a World Wildlife Fund (WWF) és a Global Tiger Forum bejelentette, hogy a vadon élő tigrisek populációja először indult emelkedésnek több mint egy évszázados csökkenés után.

A hosszú távú fennmaradást segítenék

Az első megfigyelések kezdetén, 1900-ban még mintegy 100 ezer bengáli tigris élt a világon, de ez a szám 2010-re az addigi legalacsonyabb szintre esett vissza: alig kilenc éve már csak 3200 nagymacska jelentette az értékes faj egyedszámát.

– jelentette be Leonardo DiCaprio Twitter oldalán.

V. György 1911-es nepáli vadászatának sajnálatos eredménye Forrás: commons.wikimedia.org

Ghána Gurung, a WWF nepáli képviselője mindeközben azt mondta, hogy az ország előrelépése a tigrisek egyedszámának megőrzésében egy kiváló példát szolgáltat világszerte.

– jelentette ki.