Elpusztult a világ legidősebb elefántja

2019.02.07. 15:46

Az indiai Kerala államban elpusztult egy templomi elefánt, amelyről tulajdonosai azt állítják, hogy 88 évet élt, ami rekord lenne a fogságban élő elefántok történetében.

A Dakshayani nevű nőstény állat kedden múlt ki egy dél-keralai elefántfarmon. A gondozók szerint délután 3 óra körül remegés futott végig az elefánton a fejétől kiindulva, lábai behajlottak, majd az állat élettelenül terült el.

A Travancore Devaswom Board templomi alapítvány tulajdonaként hosszú éveken át részt vett hindu vallási szertartásokon és körmeneteken. Az utóbbi időben azonban bizonytalanná vált a járása – vélhetően a megromlott látása miatt –, étvágyát is elveszítette, és az elmúlt három évben már nem szerepelt egyetlen templomi rituálén vagy egyéb nyilvános rendezvényen sem.

Az állatorvosok ananásszal és sárgarépával gazdagították a gyengélkedő Dakshayani étrendjét abban a reményben, hogy sikerül feljavítani az állapotát.

A matuzsálemi korú állat a Gaja Muthassi (Elefántnagyi) tiszteletbeli címet viselte. Az ázsiai elefántok átlagosan 60 évig élnek.

A Guinness rekordok könyvének nyilvántartása szerint a világ leghosszabb életű, fogságban tartott elefántja 86 évesen pusztult el 2003-ban egy tajvani állatkertben. Januári adatok szerint Indiában 2454 elefánt él fogságban.