A Fokföldi-félsziget térségében, különösen a nagy fehér cápáiról messze földön híres Vals-öbölben korábban még sohasem bukkantak fel a világtenger abszolút csúcsragadozóinak számító kardszárnyú delfinek. Úgy tűnik, hogy mostanra ez a helyzet gyökeresen megváltozott, és az emblematikus fekete-fehér mintás tengeri nagyragadozók rendszeres vendéggé váltak a fokföldi vizekben, komoly pánikot okozva az itt honos nagy fehér cápák között.

Nem alkalmi látogatók voltak, hanem terepszemlére jöttek

Az évtized elején, 2010-ben észleltek először egy kisebb, három egyedből álló úgynevezett nomád kardszárnyú delfin rajt a Fokföldi-félsziget keleti partjánál húzódó nagy Vals-öbölben (Fals Bay).

Vadászó kardszárnyú delfinek (Orcinus orca)Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

A hír azért számított szenzációnak, mert noha az öböl vizébe rendszeresen beúsznak a hatalmas déli simabálnák (Eubalaena australis) a vonulási szezon idején, valamint kisebb testű delfinfélék is előfordulnak itt,

ám kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) emberemlékezete óta nem láttak errefelé.

 

Hím kardszárnyú delfin. A kardszárnyúakat életmódjuk alapján két csoportra, a területtartó rezidens, és a vándorló nomád orkákra osztják, utóbbiak kis csoportokat alkotnak, és gyakrolatilag mindent megtámadnakForrás: Elter Tamás

Persze, az öböl az orkák számára igen vonzó vadászterületnek számíthat a dél-afrikai medvefókák (Arctocephalus pusillus pusillus) itteni népes kolóniái miatt.

Az orkák számára az öböl ideális vadászterületnek számítForrás: AFP/Marcel Mochet

Az előzetes várakozásokkal szemben, az öbölbe beúszó ragadozókat azonban hidegen hagyták a nomád orkák legfontosabb zsákmányát alkotó fókák; eleinte csak és kizárólag más kisebb cetekre vadásztak.

Dél-afrikai medvefókák (Arctocephalus pusillus pusillus) a Vals-öbölbenForrás: Elter Tamás archívuma

Sokáig úgy tűnt, hogy csupán egyszeri alkalmi látogatás lehetett az orkák váratlan felbukkanása a Vals-öbölben,

ám bebizonyosodott, hogy ez nem így van.

A közelmúlt eseményei azt sugallják, hogy a rendkívül intelligens és kivételesen jó memóriával rendelkező kardszárnyúak 2010-ben csupán a terepet mérték fel.

Óvatosabbá és félénkebbé váltak a cápák az orkák jelenléte miatt

Az elmúlt néhány évben a Vals-öbölben ismét megjelentek a kardszárnyú delfinek, méghozzá periódusosan ismétlődő rendszerességgel. Dr. Alison Kock, a Cape Town Egyetem Kutatóközpontjának tengerbiológusa szerint az orkák a világtenger más részein élő zsákmányfajok lecsökkenése miatt költöztek át Fokföld prédában gazdag vizeire.

A más és korábbi vadászterületeken lecsökkenő préda miatt érkezhettek meg az orkák a Vals-öbölbenForrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

A kardszárnyú delfinek egyre gyakoribb, és most már többé-kevésbé állandó jelenléte szemmel láthatóan megzavarja a Vals-öbölben élő nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) viselkedését.

Az orkák jelenléte megzavarja a Vals-öbölben élő nagy fehér cápák viselkedésétForrás: Elter Tamás

A megfigyelések szerint az utóbbi időben a cápák sokkal óvatosabbá és félénkebbé váltak,

amit a kutatók az orkák állandósuló jelenlétével hoznak összefüggésbe.

Napfelkelte a nagy Vals-öbölbenForrás: Elter Tamás

Négy éve a Fokföldi-félsziget keleti oldalán, a Table Mountain Nemzeti Park védett tengeri területéhez tartozó, és a légzőkészülékes búvárok körében különösen népszerű barnamoszat erdőségben a búvárok négy elpusztult hétkopoltyús tehéncápa (Notorynchus cepedianus) tetemére bukkantak.

A méretes hétkopoltyús tehéncápa (Notorynchus cepedianus) a Fokföldi-félsziget keleti partján húzódó barnamoszat erdőségek lakójaForrás: Elter Tamás

Első pillanatban azt hitték, hogy a cápák barbár emberi cselekedet áldozataivá váltak, de miután egyre több sérült tetemet sodort partra a víz, a szakértői vizsgálatok megállapították,

hogy kardszárnyú delfinek végeztek a tehéncápákkal.

Dr. Kock szerint a tehéncápák öncélú elpusztítása eddig még nem ismert és teljesen szokatlan viselkedés az orkák részéről.

Kardszárnyútámadás fenyegeti a Fóka-sziget nagy fehéreit

A Vals-öbölben jelenleg két, a kutatók által „Port" és „Starboard" néven nyilvántartott kardszárnyú delfin rendezkedett be a megfigyelések szerint. 2015-ben és 2016-ban is

a Vals- öböl nyugati partján, a Pyramid Rock és a Partridge Point közötti területen látták őket a leggyakrabban,

ami a hétkopoltyús tehéncápák legfontosabb előfordulási területének számít az öbölben. (Az elpusztított cápákat is ugyanitt találták meg.)

A  kardszárnyú delfin abszolút csúcsragadozó, amely a tengeri tápláléklánc legtetején állForrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

A helyi tengerbiológusok vizsgálatai szerint ez a két egyed lehet felelős a 2017-ben a Vals-öbölhöz viszonylag közel fekvő Walker Bay-ben, Gansbaai-nál elpusztított öt nagy fehér cápa (Carcharodon carcharisas) haláláért is.

Nagy fehér cápa suhan a felszín alatt, a Fóka-sziget közelébenForrás: Elter Tamás

A kardszárnyú delfinek tavaly novembertől ismét rendszeresen felbukkannak a Vals-öböl nyugati oldalán, elsősorban a Miller Point-nál,

de egyre gyakrabban megjelennek a híres kikötő és nyaralóváros, Simon's Town vizein is.

 

Közvetlenül a népszerű üdülő- és kikötőváros, Simon's Town előtt is felbukkantak már az orkákForrás: Elter Tamás

A szakértők szerint itt a Vals-öbölben is bármikor megismétlődhet a Gansbaai mellett két éve történt vérengzés,

mivel a Simon's Town-hoz közel fekvő világhírű Seal Island (Fóka-sziget) a nagy fehér cápák legfontosabb gyülekező és vadászterülete.

A Fóka-sziget a Vals-öbölben. A sziget a világ leghíresebb nagy fehér cápás merülő helyeForrás: Elter Tamás

Dr. Kock szerint félő – mert a megfigyelések erre utalnak -hogy olyan újabb nomád orka rajok érkeznek az öbölbe, amelyek az eddig kardszárnyú delfinek által nem vadászott nagy fehér cápák prédálására szakosodtak.

Egy nagy fehér megközelíti a cápaketrecet a dél-afrikai Fóka-sziget zavaros vizeinForrás: Elter Tamás

A nagy fehér cápák elleni folytatott vadászat teljesen új és szokatlan jelenség a kardszárnyú delfineknél, aminek hátterében a zsákmányolási szokások megváltozása állhat a tengerbiológusok szerint.