Óriási áttörés: rákbetegség után is van esély a gyerekszülésre

2019.02.07. 19:58

A rosszindulatú daganatok kezelésekor a kemoterápia és a sugárkezelés miatt a nők petefészke károsodik, így meddősséggel kell szembenézniük. Magyarországon elsőként a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakemberei végeztek el petefészekszövet-transzplantációt, amelynek eredményeként a rákbetegségből meggyógyult nők petefészke újra működni kezdett. A folyamat lényege az, hogy a rákos betegség kezelésének megkezdése előtt a beteg petefészkéből kivesznek ép petesejtekkel teli szöveteket. Ezeket lefagyasztják. A beteg ezután megkapja a kemoterápiát vagy a sugárkezelést, és miután meggyógyult, a lefagyasztott szöveteket visszaültetik a petefészekbe, amely helyreállítja a normális petefészek-funkciót. Újra hormont termel, amely elindítja a petesejtek működését – vagyis terhes lehet, gyereket szülhet a nő.

Már három magyar betegnél sikeres a beültetés

A Versys Clinics Magyarországon elsőként végezte el a petefészekszövet-transzplantációt. A sajtótájékoztatójukon az eljárás lényegét, fontosságát és eredményességét mondták el. Elhangzott: egyre nagyobb túlélési esélyei vannak a daganatos betegeknek – az onkológia fejlődésének eredményeként. Az onkológiai kezelések viszont károsak a nők reprodukciós rendszerére – a petefészekre, a petesejtekre.

Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet igazgatójaFotó: Talán Csaba

 

A rákos betegségből meggyógyult nők többsége – 96%-a – nem is tudja, hogy lényegében a kezelés után meddővé válik. Megkapja a kemoterápiás- vagy sugárkezelést, meggyógyul, és utána döbben rá, hogy nem szülhet gyereket, mert nincs működőképes petefészke, nincsenek petesejtjei. A petefészekszövet-transzplantáció lehetősége ezt állítja helyre. Ez a módszer nemcsak szakmai, hanem érzelmi jelentőséggel is bír.

A születéstől kezdve a női petefészekben a petesejtek száma folyamatosan csökken. Egy adott életkor után a petefészek működése leáll. Hogy ez a folyamat milyen sebességű, azt számos tényező befolyásolja. A cigaretta, az alkohol és a droghasználat felgyorsíthatja a leállást, egy drasztikus beavatkozás vagy hatás viszont véglegesen leállíthatja. Ilyen a kemoterápia vagy a sugárkezelés – esetleg egy sebészeti beavatkozás.

Versys Clinics – Dr. Vereczkey AttilaFotó: Talán Csaba


A női termékenység megőrzése dinamikusan fejlődő szakterület. Egy belga professzor, Jacques Donnez több módszert fejlesztett ki, hogyan lehetne megőrizni a petefészek működését – ilyen például a petefészekszövet-visszaültetés. Ebbe a kutatásba kapcsolódott be a magyarországi Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet.

Több módszer létezik, hogy a termékenység a rákos betegségből meggyógyult nőknél megmaradjon. Az egyik az, hogy a petefészekből petesejteket vesznek ki, lefagyasztják, és a gyógyulás után gyereket vállalhat a nő. Ennek több hátránya is van: az egyik az, hogy heteket kell várni, mire a petesejteket stimulálni tudják, és leszívhatják a petefészekből. Ezt viszont az onkológusok sok esetben nem engedélyezik, azonnal el kell ugyanis kezdeni a kemoterápiás kezelést. Ráadásul gyerekeknél el sem lehet végezni ezt a beavatkozást.

A másik módszer – amely hatalmas áttörés –, hogy a petefészekből petesejtekkel teli szöveteket vesznek ki – lényegében a rák diagnózisa után azonnal –, lefagyasztják a szöveteket, és a rákos betegségből meggyógyult nő petefészkébe visszaültetik. Csak akkor ültethető vissza a szövet, ha nem fertőzik újra a szervezetet ráksejtekkel. Vagyis: a szöveteket nagyon meg kell vizsgálni, hogy azok ne tartalmazzanak beteg sejteket. Eddig egyetlen esetben sem történt ilyen. A szakemberek szerint jól kiszűrhető, hogy a szövetdarabok tartalmaznak-e rákos sejteket.

A szövetek visszaültetése után 4-5 hónappal helyreáll a petefészek működése, újra aktívvá válik, így a páciens jó eséllyel vállalhat gyereket, akár spontán kialakuló terhesség, akár lombikprogrammal.
Az eredményessége megdöbbentő: 23%-ban sikeres, amely egy induló módszertannál meglehetősen ritka.

Fotó: Talán Csaba


A petefészekszövet-transzplantációt gyerekeknél is el lehet végezni – vagyis a gyerekkori rákbetegségből meggyógyultaknál visszaültethető a kivett szövet.

Nemcsak daganatos betegségeknél végezhetik el ezt az eljárást, hanem például autoimmun betegségnél, különböző sebészeti beavatkozások miatti meddőség kialakulásánál, vagy endometriózis esetében is.

A Versys Clinics eddig 14 esetben végzett el petefészekszövet-fagyasztást, és három esetben ültetett vissza szöveteket. A többi esetnél még várják, hogy a páciens meggyógyuljon a rákbetegségből. Mind a három nőnél sikeres volt a visszaültetés, és gyereket szeretnének.

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet munkacsoportja kapott kutatási engedélyt az ETT-Humán Reprodukciós Bizottság javaslatára. Saját finanszírozásban végzi a kutatást, vagyis a pácienseknek nem kell fizetni az eljárásért.

Minden második, harmadik páciensnek gyereke születhet

A tájékoztató után Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics alapítója, igazgatója, a kutatási program vezetője nyilatkozott az Origónak.

Hogyan indult a kutatás?

A külföldi kutatási fórumokon jelen vagyunk, és találkoztunk ennek az eljárásnak az eredményességével. Jacques Donnez professzort jól ismerem, és már a kutatás elején be tudtunk kapcsolódni a munkába. Nem sok intézmény tudja elvégezni ezt az eljárást, mert több szakma együttműködése szükséges: kell onkoteam, pszichológus, sebész, aneszteziológus és nőgyógyász is. Rákos betegekről van szó, akiknek a kezelése nem olyan, mint az egészségeseké. A Versys Clinics meddőségi intézet, ezek a szakmák mind jelen vannak nálunk. Így be tudtunk kapcsolódni a munkába. Van fagyasztólabor is, biológusok is dolgoznak nálunk, tréningekre jártunk, sokat utaztunk, rengeteget tettünk azért, hogy ez a módszer itt legyen. Az első időszakban még mi sem gondoltuk, hogy ez ennyire sikeres lesz, de megdöbbentő az eredmény.

Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics igazgatójaFotó: Talán Csaba

A petefészekszövetben találhatók a petesejtek – mennyi idős korban lehet elvégezni ezt az eljárást?

A műtétet – amely laparoszkópos – lényegében bármelyik korban el lehet végezni, de eredménye természetesen akkor lehet, amikor a petefészekszövet még aktív fázisban lett lefagyasztva. Jelenleg 18 és 38 éves kor között engedélyezett az elvégzése. Ahogy csökken a petefészek aktivitása, úgy válik egyre nehezebbé az eljárás. Természetesen, minél fiatalabb a nő, annál több petesejtet tartalmaz a szövet, amelyet kiveszünk és lefagyasztunk.

Ha kiderül egy nőnél, hogy rákbeteg, de szeretne még a későbbiekben gyereket, mi a teendője, ha igénybe szeretné venni ezt az eljárást?

A legfontosabb az információ. Nagyon sok páciens nem is tudja, hogy a petefészke nem működik majd az onkológiai kezelések után. Amikor meggyógyul, akkor szembesül azzal, hogy nem lehet gyereke. Amint megtudja a páciens, hogy daganatos beteg, még a kezelés előtt beszéljen az onkológusával, és jöjjön el hozzánk. Mi is felvesszük a kapcsolatot az orvosával. Megírjuk a neki a levelet, ő visszamegy az onkológushoz, aki engedélyezi az eljárást, és már indulhat is a folyamat. Néhány nap alatt el kell végezni – körülbelül egy hét alatt. Amint elvégeztük a műtétet, vagyis a petefészekszövetet levettük, és lefagyasztottuk, másnap kezdődhet az onkológiai kezelés. Volt egy páciensünk, akitől délelőtt levettük a szövetet, délután megkapta az első kemoterápiás kezelést – ami drasztikusan csökkenti a petefészek működését. Az intézetünkben minden jelen van – nem kell szállítani a szövetet, itt, helyben le tudjuk fagyasztani.

Fotó: Talán Csaba

A szöveteket mennyi ideig lehet fagyasztani? Ezt azért kérdezem, mert a daganatos betegek gyógyulása akár évekig is tarthat.

Lényegében korlátlan ideig fagyaszthatók a szövetek. Külföldön volt olyan eset, amikor 11 év után ültették vissza azokat.

Az eredményessége 23%-os – ez azt jelenti, hogy lényegében minden negyedik nőnél beindult a petefészek működése?

Igen. Pontosan ezt jelenti. És mivel még csak a kutatás elején járunk, ez az eredményesség emelkedhet. Folyamatosan fejlődnek a fagyasztási és a sebészeti technikák. Meggyőződésem, hogy hamarosan minden második-harmadik páciensnek lehet gyereke a kezelés után. Ez pedig csodálatos eredmény.

Most még ingyenes az eljárás, mert kutatási fázisban van. Meddig maradhat ez így?

A Versys Clinics finanszírozza a kutatást, vagyis a betegeknek valóban nem kell fizetni. Eddig 25-30 milliót költöttünk erre. A sikereken felbuzdulva az intézmény ismét elindítja a kutatási alapot, ugyanekkora összeggel. 2019-ben több magyarországi és ugyanennyi határon túli magyar nő kezelését segíti a klinika azért, hogy a rákos megbetegedésben szenvedő pácienseknek is esélyük legyen a gyerekvállalásra. A későbbiekben azt tartanám jó megoldásnak, ha az OEP finanszírozná az eljárást, mert maga a beavatkozás nem túlságosan költséges. Körülbelül egy-másfél millió forint. Nem elérhetetlen összeg, viszont a súlya jóval nagyobb. Az Emmi-nek és a miniszternek javaslatokat tettünk, hogy hozzanak létre egy centrumot, ahol a fővárosban, vagy Debrecenben vagy Szegeden levett szöveteket tárolni lehet, és alakítsanak ki erre egy nemzeti programot. Jó lenne, ha finanszírozott lenne ez az eljárás, hogy elérhető legyen a betegek számára. Természetesen, más – szociális – okokból is elvégezhető a műtét, az maradhatna fizetős.

Fotó: Talán Csaba

Milyen okokból lehet még elvégezni a beavatkozást, ha az ember egyébként egészséges?

Ha valaki előbb karriert szeretne építeni, és csak később szeretne gyereket, elvégezhető a műtét. De akkor is, ha a páciens úgy dönt, a változó kor nehézségeit, veszélyeit szeretné csökkenteni. Ezek személyes okok, de a beavatkozás ezekben az esetekben is sikeres lehet.

Ha például 20 évesen elvégzik a műtétet egy egészséges nőn, lefagyasztják a szövetet, és 45 éves korában visszaültetik, akkor ugyanolyan aktívan működhet a petefészek, mint 20 évesen?

95-100%-ban újraindul a petefészek működése, és hormont termel. A változókor kezdetekor mindig kockázatot jelent például az emlőrák kialakulása, amely szintetikus gyógyszerekkel csökkenthető. De ezzel az eljárással ez a kockázat megszűnik, és gyógyszert sem kell szedni.

Fotó: Talán Csaba

Eddig az intézet 14 esetben fagyasztott le szövetet, és három gyógyult páciensnek ültette vissza. Most mi a teendőjük?

Követjük a pácienseinket, figyeljük a petefészek újraindulását, amely 4-5 hónapot vesz igénybe. Mindannyian szeretnének gyereket, és reméljük, a következő tájékoztató témája az lesz, hogy az egyik páciensünk gyereket vár.