A gépjárművek kipufogójából származó gázok olyan anyagokat tartalmaznak, amik merevedési zavarokat okozhatnak – legalábbis állatoknál.

A kínai Guangzhou University kutatói patkányokon tesztelték a szennyezőanyagok káros hatásait. Az állatokat egyenként 10 egyedet számláló csoportokra osztották, amiket különböző mértékben tettek ki a veszélyes kemikáliáknak. A kísérlet három hónapig tartott, majd miután véget ért, ellenőrizték a rágcsálók tüdőfunkcióit, valamint nemzőszerveik működését.

A kutatók azt találták, hogy azoknál a patkányoknál, amik napi szinten 4-6 órát voltak kénytelenek szívni a gázokat, komoly merevedési zavar alakult ki.

A merevedési zavarok kutatása során a pénisz merevségének egyik legtöbbet vizsgált paramétere a barlangos testeken belüli nyomás (intracavernosal pressure; ICP), amely a barlangos testekbe áramló vér által kiváltott nyomás mértékét adja meg higanymilliméterben (Hgmm). A vizsgált két csoportnál az ICP értéke az egészséges kontroll csoporthoz képest 38,6, ill. 45,6 százalékkal csökkent.

A merevedés romlását több tényező kombinációja okozhatja: a szervezetet érintő, helyileg nem tisztán elhatárolható szisztémás gyulladás, a légzési elégtelenség, valamint a merevedés létrejöttében lényeges szerepet játszó, nitrogén-monoxidot szintetizáló enzim szintjének csökkenése. Habár az új tanulmány a tüdőfunkció romlását és a szexuális zavart összeköti, ennek egyértelmű bizonyításához további – embereket is magukba foglaló - kutatásokra van szükség.

Az eredményeket a The Journal of Sexual Medicine című szakfolyóiratban lehet olvasni.

 (IFL Science)