A mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás több előnnyel, mint káros hatással jár az egészségünkre az újabb kutatások szerint. A napi három-négy csésze fekete nem csak kitűnően élénkíti a testet és a szellemet, hanem csökkenti a májbetegségek lehetőségét is. Nem véletlen, hogy világszerte több mint két milliárd csésze kávét fogyasztanak minden egyes nap.

Véletlenszerű kontrollvizsgálatok erősítik az eredményeket

Már a korábbi tanulmányok is jótékony kapcsolatot mutattak a kávéfogyasztás és a májbetegségek megelőzése között. Az eredmények megerősítésének és további lehetőségek feltárása érdekében a Southhamptoni Egyetem kutatói most kettő meta-analízist végeztek: az egyik a kávéfogyasztás és a cirrózis közötti, a másik pedig a kávéfogyasztás és a májrák között kapcsolatot vizsgálta. Azt tapasztalták, hogy mindkét betegség kialakulásának alacsonyabb volt a kockázata azoknál az embereknél, akik több kávét fogyasztottak.

A kávéhoz könnyű hozzászokni, a koffein jótékonyan élénkít és felpörget, ráadásul finom isForrás: pexels.com

A legtöbb bizonyíték azonban az irányított megfigyeléseinkből származik, amelyeket bár csak valószínűsíthető összefüggéseket találnak, mégis elég meggyőzőek – mondta Robin Poole, az egyetem közegészségügyi specialistája. – Az esetleges bizonytalanságok eloszlatása érdekében véletlenszerű kontrollvizsgálatokat végeztünk olyan önkénteseknél, akik nem alkoholos eredetű májelzsírosodás (NAFLD) betegségben szenvedtek.
A kutatók szerettek volna megbizonyosodni arról, hogy a kávé lassítja-e a betegség lefolyását, segít-e a tünetek kezelésében.

Csökkenhet a szívbetegségek kialakulásának kockázata

Mielőtt azonban szakemberek elkezdtek volna rendszeresen kávét adni a pácienseknek, a kapott eredményeik után szerették volna bizonyítani a kávéfogyasztás és az egészségi állapot közti jótékony kapcsolatot, ezért átfogó vizsgálatot végeztek a témában. Egyesítették a jelenlegi és a korábbi metaanalízis eredményeit, amelyek végül kitűnő összefoglalást adtak.

Élénkítő hatása miatt is kedveljük a kávétForrás: pexels.com

Most már biztosak vagyunk abban, hogy a kávéfogyasztás több előnnyel, mint hátránnyal jár – mutatott rá Robin Poole. – Úgy tűnik, hogy a legjobb eredményeket napi három-négy csésze kávét fogyasztásával érhetjük el. Ezzel szinte minden esetben csökkenthetjük a halálozás kockázatát, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A kutatásból kiderült, hogy az ennél nagyobb mennyiségű kávé fogyasztása sem káros, ám ebben az esetben az önkéntesek csak kevesebb előnyt tapasztaltak.

Leginkább a májbetegségek ellen hatásos

A kávéfogyasztás alacsonyabb kockázatot jelentett a 2. típusú diabétesz, a metabolikus szindróma, az epekő, a vesekő és a köszvény kialakulása kapcsán.
A vizsgálatok során az is világossá vált, hogy kávéfogyasztás esetén kisebb eséllyel alakulnak ki bizonyos ráktípusok, Parkinson-kór, depresszió vagy épp Alzheimer-betegség – hangsúlyozta a szakember. – Az erős fekete azonban a májbetegségek esetében bizonyult a leginkább hatékony ellenszernek.

Habbal vagy anélkül, szinte mindegyForrás: Getty Images/Ron Wurzer


Robin Poole azonban kiemelte azt is, hogy az eredményeket érdemes egyelőre óvatosan kezelni, hiszen azok evidenciái elsősorban megfigyelési kutatásokból származnak, így nem tudják azokat minden esetre levetíteni.
Nyugodtan vezessük be a mérsékelt kávémennyiséget az étrendünkbe és kezdjük el évezni annak előnyeit és jótékony hatásait – összegezte a specialista. – Kutatásunk azonban kizárólag a kávéról, és nem a cukorról vagy a hozzá kapott kekszről, aprósüteményekről szól. A jól ismert egészségügyi kockázatok az utóbbiakra továbbra is érvényesek.