A gének befolyásolhatják a házasság minőségét egy új amerikai kutatás szerint.

Az oxitocin felel a társas viselkedés minőségéért

Azt vizsgálták, vajon az oxitocin hormont szabályozó gén (OXTR) eltérő genetikai kombinációi hogyan befolyásolják a partnerek egymást támogató magatartását, ami a házasság minőségének egyik kulcsa – írta a ScienceDaily.com.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Kalker

A Journal of Family Psychology című szaklap aktuális számában ismertetett kutatás vezetője, Richard Mattson és kutatócsoportja azért választotta az OXTR-t,

mert ez a gén szabályozza az oxitocin, a szeretet és a kötődés érzésében alapvető szerepet játszó hormon kibocsátását.

 

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

Az oxitocin fontos a társas kapcsolatok kialakításában és egy sor más társas viselkedésben.

A New York-i Binghamton Egyetem kutatói 79 párt kértek fel a vizsgálatra. A partnereket külön-külön arra kérték, beszéljenek életük egy problémájáról, ami nem párjukkal vagy annak családjával kapcsolatos, hanem például a munkájukkal.

A kicsi különbség is halmozódó hatású az évek múlásával

Tíz percen át tárgyalták a témát, a kutatók értékelték a hangfelvételt abból a szempontból, hogy ki mennyi támogatást adott a párjának és fogadott el tőle. Kérdőíven kellett a partnereknek külön-külön válaszolnia arra,

hogyan értékeli a párjától kapott támogatást.

Ezután nyálmintát vettek, hogy a genotípust elemezzék. 

Forrás: Dreamstime

„Azt találtuk, hogy az OXTR gén két speciális helyén lévő változatok hatással voltak a párok viselkedésére. Az egyes pároknál a magatartási különbségnek kicsi, de az évek alatt egyre halmozódó hatása volt arra, hogy milyennek tartják a támogatás és általában a házasságuk minőségét” - mondta Mattson.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

A házasság minősége szempontjából a legfontosabbnak az OXTR egy adott helyének variánsai bizonyultak a férjnél.

Ha ő ezt a variánst hordozta, melyet korábbi kutatások a társas viselkedés hiányaival kapcsoltak össze, akkor kevésbé volt elégedett a támogatással, ezen keresztül a házassága minőségével is" - magyarázta.

Először írtak le egy genetikai és egy magatartási mechanizmust

A kutatók azt remélik, eredményeiket mások is megerősítik és tovább kutatják az OTRX-et, mint a házasság működését tartósan meghatározó tényezőt.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

"A gének számítanak a házasság minőségében, mivel fontos meghatározói a tulajdonságainknak. Eredményeink először írtak le egy genetikai és magatartási mechanizmust, amelyen át a gének befolyásolhatják a házasságot" - tette hozzá Mattson.

(Forrás: MTI)