Igazi túlélők az újonnan felfedezett, dél-amerikai halfajok

A hat új harcsa egyike, latin nevén az úgynevezett Ancistrus kellerae
Vágólapra másolva!
Kutatók csontpáncéllemezek védett „hal szuperhősöket" találtak az Amazonas esőerdőinek mélyén csordogáló patakokban. A hat hal a tapogatóshal-félék családjába tartozik, és hozzájuk hasonlót eddig csupán talán csak a fantasztikus filmekben láthattunk.
Vágólapra másolva!

Úgy néznek ki, mint a vad harcosok

A kutatók hat új halfajt fedeztek fel az Amazonas dél-amerikai területein: a folyó mélyén úszkáló valamennyi élőlény arcát csápok borították. A szokatlan lények az algaevő harcsák osztályába tartoznak, amelyek a legkedveltebb akváriumi halak közé, és nem mellesleg a legjobb algapusztító fajok közé sorolhatók.

Ritkán betegednek meg, és a legtöbb kórral szemben ellenállók.

A különös külsejű halakat ezúttal a Guiana Shield régióban, a Venezuela, Kolumbia és Guyana részeit magában foglaló területen azonosították.

A hat új harcsa egyike, latin nevén az úgynevezett Ancistrus kellerae Forrás: Jonathan W. Armbruster

– mondta Dr. Lesley de Souza, a Chicagói Múzeum halszakértője. – Pont úgy néznek ki, mint a vad harcosok, mint a hal szuperhősök.
A halak háti-hasi irányban lapított testformával rendelkeznek, a szívószájukban sok apró foggal. Az oldalukat igazi csontpáncéllemezek védik, hogy megvédjék magukat és a fészkeiket. A hímek hátuszonya is csonttüskés, és a pofájukon is jól láthatóak ezek a jegyek.

Mindent megtesznek a védelmük érdekében

Az új halfajok körülbelül tizenöt centiméteresre nőttek. Legfeltűnőbb jellegzetességük a fej elülső részének tapogatói, amelyek több faj hímjein elágaznak. A halak ezek alapján azonosítják be fajtársuk „kvalitásait”: ha a hímek lenyűgöző méretű és formájú tapogatókkal rendelkeznek, akkor a nőstények (amelyeken ezek a tapogatók kisebbek vagy teljesen hiányoznak) vonzóbbnak fogják látni őket. Színük szürke, barna vagy fekete, amit gyakran borítanak fehér vagy sárga pontok.

Egy másik most felfedezett hal, az úgynevezett Ancistrus patronus Forrás: Jonathan W. Armbruster

– mutatott rá Dr. De Souza. – Ez azért is fontos, mert a régióban egyre nagyobb területeket hódít meg az ember, és az állatok védelmének érdekében szükségünk van ezekre az információkra.

Gyomruk képes az oxigén felvételére

A harcsát és annak élőhelyeit elsősorban az intenzív mezőgazdaság, az erdőirtás és az aranybányászatban használt vegyi anyagok veszélyeztetik.

– hangsúlyozta a szakember.
Ezek a halak kedvelik az algákat, de szívesen fogyasztanak gyökereket is. Talajlakók, és csak nagyon ritkán, rövid időszakokra úsznak fel a felszínre.

A kutatók szerint egyfajta módosult gyomorral rendelkeznek, így gyomruk képes az oxigén felvételére, így igazi túlélők.

Az Amazonas esőerdői az ismert fajok mintegy tíz százalékának adnak otthont, de még számos ismeretlen faj is megbújhat a fák között. Dr. De Souza és munkatársai felfedezéseiket a Zootaxa című tudományos folyóiratban publikálták.