Will Burrard-Lucas brit természetfotós A kenyai Laikipia Wilderness Camp közelében állította fel Camtraptions kameracsapdáit. Így sikerült megörökítenie elsőként nagy felbontásban a vadon egyik illékony ragadozóját.

A felvételek azért is különlegesek, mert a korábbi fotók mind távolról készültek gyenge minőségű ösvényfigyelő kamerákkal.

Noha a fekete párducok (a normál színezetű leopárdok vagy párducok sötét színű, úgynevezett melanisztikus változatai) ikonikus élőlények, ennek ellenére nagyon kevés vadon élő fekete párducról készült fényképet ismerünk.

Fekete párduc (A fotó Camtraptions kameracsapdával készült a Laikipia Wilderness Campnál, Kenyában)Forrás: Copyright © Burrard-Lucas Photography. All rights reserved./Burrard-Lucas Photography

Ennek nemcsak az az oka, hogy a leopárdok rendkívül rejtőzködő életmódot folytatnak és nagyon nehéz őket megpillantani, hanem az is, hogy a leopárdoknak csak kicsiny töredéke fekete színű.

A fekete párducok általában sűrű erdőkben élnek, ahol a sötét színezetük valószínűleg segít beolvadni az árnyékos környezetbe. A legtöbb feketepárduc-észlelés ezért Ázsia erdeiben történt. Afrikában azonban rendkívül ritkán fordulnak elő melanisztikus leopárdok.

Nicholas Pilfold, a San Diegó-i állatkert szakértője és a Laikipia állambeli leopárdmegőrző program vezető kutatója elmondta, hogy sokszor hallották, hogy él fekete párduc a területen, de a létezésüket nem sikerült megerősíteni jó minőségű fényképekkel.

Cserkésző normál színezetű leopárd (A fotó Camtraptions kameracsapdával készült a Laikipia Wilderness Campnál, Kenyában)Forrás: Copyright © Burrard-Lucas Photography. All rights reserved./Burrard-Lucas Photography

Ezért is fontosak a most készült képek, amelyek külön értéke, hogy rendkívül részletesek és művésziek. Majdnem 100 év óta ezek az első hiteles képek egy afrikai fekete párducról, és ez az egyetlen hely, ahol jelenlegi ismereteink szerint Afrikában él fekete párduc.

Fekete párduc (A fotó Camtraptions kameracsapdával készült a Laikipia Wilderness Campnál, Kenyában)Forrás: Copyright © Burrard-Lucas Photography. All rights reserved./Burrard-Lucas Photography

Az eredményeket és a Camtraptions kameracsapdával készült képeket nemrég publikálták a Journal of African Ecology folyóiratban, a fotók készítésének története pedig elolvasható Will Burrard-Lucas blogján.