Tömegesen vetődnek partra a delfinek

2019.02.15. 10:26

Több mint 400 delfin vetődött partra az év eleje óta az Atlanti-óceán francia szakaszán - közölte csütörtökön az emlősökkel és tengeri madarakkal foglalkozó Pelagis Obszervatórium, a jelenséget aggódva figyelik a szakemberek.

Az általunk megvizsgált elpusztult állatok többségén halászhálóval történt véletlen befogás jeleit láttuk, halálukat is ez okozta - magyarázta Hélene Peltier, az intézet kutatója.

"Január eleje óta több mint 400 delfint találtunk Franciaország nyugati partvidékén Bretagne déli részétől egészen a spanyol határig" - tette hozzá.

A France Nature Environnement környezetvédelmi szervezet szakemberei szerint soha ilyen nagyszámú állatpusztulást nem észleltek téli időszakban ebben a térségben.

Ráadásul több partra vetődést tapasztaltunk idén, mint a tavalyi év azonos időszakában. Tavaly a legtöbb partra vetődést február-márciusban észleltük, számuk akkor elérte a 800-at. Most még csak február elején vagyunk és már négyszáznál tartunk" - magyarázta Peltier.

A France Nature Environnement a halászhajók számának azonnali csökkentésére szólított fel, hangsúlyozván, hogy évente mintegy ezer delfintetemet találnak a francia partokon. "Ez csupán a jéghegy csúcsa, mivel a legtöbb elhullott állat maradványa lesüllyed az óceán mélyére" - hívták fel a figyelmet közleményükben.

(MTI/AFP)