Bizarr fadeszkás toalett enged bepillantást a londoni történelembe

2019.02.19. 08:46

Egy ritka, 12. századi hármas vécét is kiállítanak hamarosan a londoni Docklands Múzeumban. A kilencszáz éves toalett valójában egy egyszerű fadeszka, amire három lyukat véstek. A mai szemmel kuriózumnak számító kiállítási darab ráadásul egészen különleges helyen kapott helyet.

Igen intim közösségben éltek egymással

London egy szinte elfelejtett folyóját és annak egykori mindennapjait mutatja be az a kiállítás, amely hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt a Docklands Múzeumban. A tárlat egyik legbizarrabb darabja egy ritka, 12. századi, úgynevezett „hármas János" toalett, amely nevét a késői Sir John Haringtonról kapta, akihez a britek első „öblítős" vécéje kapcsolódik.

Egy egyszerű fadeszkát is kiállítanakForrás: standard.co.uk

Ez a különös fadarab egykor a Temze föld alatti mellékfolyója felett függött, ahol egy virágzó kereskedelmi központ lakossági közösség tengette mindennapjait több száz évvel ezelőtt. A korábban teljesen szokványosnak tekinthető toalettet a helyi boltosok és az ott élők használtak, de nem akárhogyan. Az egymással igen intim közösségben élők ugyanis a kötéllel két oldalán felfüggesztett deszkát a mellékfolyó vize felett rögzítették két oldalról, miközben akár hárman is tudták egyidejűleg a dolgukat végezni rajta.

Szégyenérzet nélkül mutatták a hátsójukat

Ezt a jó állapotban lévő vécé alkalmatosságra a közelmúltban bukkantak a régészek, az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején feltárt felszín alatti mellékfolyónál.
Az emberek bizonyára igen jól ismerhették egymást ebben a különös közösségben, akik mindenféle szégyenérzet nélkül mutatták meg hátsójukat egymásnak – mondta Kate Sumnall, a londoni Docklands múzeum régészeti kurátora. – Meglepő módon még ismerni is vélünk néhány embert ebből a kis közösségből: a közeli bérház tulajdonosai, John de Flete és felesége, Cassandra használhatták, egyes vélemények szerint birtokolhatták ezt a jópofa toalettet. Az ingatlan a 12. században a Helle néven ismerték.

Beszédes tárgyi emlékeket mutatnak be

A múzeum „Secret Rivers", azaz Titkos folyók című kiállítás május 24-én nyitja kapuit és egészen október 27-ig lesz látható. A tárlaton azonban nem csak látható a Helle házbeli hármas vécé, de egy műanyag replikánál a szervezők kialakítottak egy szelfi pontot is. A kiállítás elsősorban az ősi londoni és az azóta eltűnt vagy elfeledett folyókból felbukkant tárgyakat mutatja be, köztük egy bronzkori kardot, lándzsahegyeket, baltafejeket a Temzéből, valamint egy 1775-1780-ból származó porcelán tálat és számos állati koponyát.

középkori toalettForrás: Getty Images/iStockphoto/Dirk Baltrusch/Dirk Baltrusch

Történelmi fotókon, festményeken, kép- és hangfelvételeken mutatjuk be a folyó egykori életét, kulturális eseményeit, de a kiállításon felbukkannak korabeli versek és írásos emlékek is – magyarázta Kate Sumnall. – Bár Helle toalettje a három lyukkal nem igazán beszédes tárgyi emlék, mégis úgy gondoltuk, hogy azoknak igazi kuriózum lesz majd, akik érdeklődnek a történelem iránt.
A tárlaton emellett megjelenítik majd a korabeli hentesek standjait, ahol életszerűen igyekeztek illusztrálni a szakmához kapcsolódó, véres mozzanatokat, de lesznek sárban birkózó kiskutyák, bűzölgő halak és hasonló „finomságok". Legalábbis az előzetes tervek szerint.