Céges adományból feltárják és 2021 vége felé megnyitják a látogatók előtt Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhelyet, ahol időszámításunk előtt 44-ben szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart.

A világhírű ékszerház finanszírozza a feltárást

A largo di Torre Argentina-i régészeti leletek restaurálását Virginia Raggi főpolgármester jelentette be hétfőn, amikor aláírta a finanszírozási szerződést a híres Bulgari ékszeripari céggel. Az egykori Mars-mező helyén négy templom és egy színház maradványai fekszenek.

Largo di Torre Argentina tér Rómában, régészeti lelőhely, itt ölték meg Julius Caesart.Forrás: Wikipedia Commons

Az elhanyagolt antik romoknak jelenleg csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül lepillantva.

Gaius Julius Caesar, 100 BC - 44 BC, bronz szobor, Róma, Olaszország.Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen

A romterületre évtizedek óta csak a tér híres kóbor macskáinak, az őket etető önkénteseknek és alkalmanként régészeknek van bejárásuk.

Pompeius színházában ölték meg Caesart

A téren álló templomok mind a köztársaság korából, vagyis a Krisztus előtti 4-1. századból származnak. Az építmények különböző életkora szabad szemmel is azonnal megállapítható, mivel minél mélyebben fekszik egy templom, annál korábbi.

Julius Caesar szobra BerlinbenForrás: Flickr / askal bosch

A Mars-mezőn állt a régi Róma első állandó és kőből emelt teátruma,

a Pompeius-színház is, amelynek oszlopos előcsarnokában i.e. 44. március 15-én Julius Caesart megölték.

"A largo Argentina az egyik legrégebbi régészeti helyszín Rómában. Büszkén járulunk hozzá, hogy a rómaiak visszakapják ezt a területet" - mondta Jean-Christophe Babin, a Bulgari ügyvezetője.

Bulgari finanszírozta a spanyol lépcső felújítását is

A római ékszerház finanszírozta 2016-ban a turisták körében olyannyira kedvelt "spanyol lépcső" felújítását is.

A híres spanyol lépcső RómábanForrás: Wikimedia Commons

A Bulgari 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét.

Az olasz-francia luxusipari cég félmillió eurót ad a régészeti lelőhely "szent körzetének" restaurálására, ezt az a további félmillió euró egészíti ki, amely a spanyol lépcső renoválására adott pénzből maradt meg.

(Forrás: MTI/APA/AP/ANSA)