Az Inka Birodalom egy előkelőségének sírhelyét tárták fel Peruban

2019.02.18. 15:21

A hajdani Inka Birodalom egy előkelőségének sírhelyét tárták fel a régészek Peru északi részén.

A munkálatokban részt vevő régészek egyike, Luis Chero szerint a sírhelyet a dél-amerikai ország csendes-óceáni partvidékén fekvő Lambayeque megyei Mata Indio lelőhelyen tárták fel.

A kutatók szerint a sír egy nemesemberé lehet, mivel olyan tengerikagyló-héjakat találtak benne, amelyeket hagyományosan az Inka Birodalom fontos embereinek földi maradványai mellé temetnek.

A sírhelyet korábban már többször is feltörték, valószínűleg kincsek után kutatva. A fosztogatás egyértelmű jeleinek ellenére azonban a régészek számos tárgyat, köztük vázákat is találtak.

A nemrég feltárt inka sírForrás: AFP/Str

A sírhely egyedülálló építészeti megoldásai közé tartoznak a bálványszobrok számára kialakított mélyedések.

Chero szerint a mostani felfedezés jól jelzi a perui fővárostól, Limától nagyjából ezer kilométerre északra lévő "lelőhely jelentőségét".

A mai Argentína nyugati felétől egészen Kolumbia déli részéig terjedő Inka Birodalom közigazgatási, politikai és katonai központja Cuzco volt. Az inkák több mint kétszáz évig uralkodtak a területen a spanyol hódítók 16. századi megérkezése előtt. A birodalomhoz tartozott a mai Peru területén található Machu Picchu romváros is, amely a világörökség része.