A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin "útvonalán" repülhetnek hamarosan az űrturisták, mindössze egyszer megkerülve a Földet - közölte Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezérigazgatója keddi Twitter-bejegyzésében.

Egyszer fogják megkerülni a Földet

A projektről Rogozin további részleteket nem közölt, csak annyit árult el, hogy a repülés rövidsége lehetővé teszi az alkalmi űrhajósok felkészítésének lerövidítését.

Jurij Gagarin volt az első ember, aki a kozmoszban jártForrás: Space Answers

A tisztségviselő azt is bejelentette: a Roszkoszmosz szerződést kötött a Space Adventures elnevezésű amerikai céggel arról,

hogy 2021 végéig két nem hivatásos űrhajóst juttatnak fel ismét a Nemzetközi Űrállomásra,

ahol egy évtizede nem járt már űrturista.

A Nemzetközi Űrállomás a hozzá kapcsolódó Szojuz modullalForrás: NOTIMEX/Archivo

A két fizető kozmonautát ugyanabban az űrhajóban fogják felbocsátani.

Űrturisták utaztatására gyártanak Szojuz űrhajókat

Az űrállomás mind a hét eddigi fizető látogatóját a Roszkoszmosz és Space Adventures összefogásával, Szojuz űrhajókon bocsátották fel.

Az R-7 Szemjorka háromfokozatú hordozóeszközből fejlesztették ki a Luna, majd később a Szojuz-rakétákatForrás: Wikimedia Commons

A Roszkoszmosz szerint

az űrturizmus évi több száz millió dollárnyi bevételt hozhat majd.

Rogozin az RBK című gazdasági napilapnak januárban nyilatkozva kijelentette, hogy 2020 után Oroszország felfuttathatja a fizető űrhajósok utaztatására szánt Szojuz űrhajók gyártását.

Nyikita Sz. Hruscsov, az SZKP első titkára Jurij Gagarinnal (a kép jobb szélén) az első kozmoszban járt űrhajós, valamint váltótársa, German Tyitov társaságábanForrás: WERDRUSSIA.ORG

Gagarin 1961. április 12-én kerülte meg a Földet Vosztok-1 típusú űrhajójával. Azóta a Space Adventures hirdetése szerint eddig 550-nél valamivel több ember járt csupán a világűrben.

(Forrás: MTI)