Mikroműanyagokat találtak az Északi-tenger mélyén élő organizmusokban

2019.02.20. 13:15

Mikroműanyagokat mutattak ki kutatók az Északi-tenger és a Barents-tenger fenekéről származó üledékmintákban, valamint a mélyben élő gyűrűsférgek szervezetében - számolt be az NRK norvég közszolgálati adó.

Az osztályozási és műszaki biztosítási szolgáltatásokat nyújtó, oslói székhelyű DNV GL vállalat 35 mintát gyűjtött be a tengerfenékről. Az elemzést a Norvég Geotechnikai Intézet (NGI) végezte.

Az NGI munkatársa, Heidi Knutsen szerint ez volt az első alkalom, hogy a norvég partvonal egésze mentén gyűjtöttek mintákat, akár több száz méter mélyről is.

A gyűrűsférgek törzsébe tartozó soksertéjűek fontos helyet foglalnak el a táplálékláncban, és, ha a halak megeszik őket, akkor az emberre is veszélyt jelenthetnek.

A tengerfenéken azonosított mikroműanyagok származási helyének feltérképezésével foglalkozó Norvég Környezetügyi Hatóság munkatársa, Mihaela Ersvik szerint a kutatás még mindig túl korai szakaszában jár ahhoz, hogy választ adjon a kérdésre, miszerint mekkora veszélyt jelentenek ezek a mikroműanyagok az emberi egészségre.

Északi-tengerForrás: Origo

A hatóság jelentése szerint egyelőre nem tudni, hogy a mintákban talált mikroműanyag-részecskéknek mi a forrása.

Ersvik szerint a kutatók továbbá nagy mennyisében találtak olyan részecskéket a mintákban, amelyeket a vizsgálat során alkalmazott módszerrel nem tudtak műanyagként azonosítani.

A szakemberek szerint a műanyaghulladékoknak csupán kis százaléka marad fenn a vízfelszínen, nagy része lesüllyed a tengerfenékre.

A Sintef nevű norvég kutatási szervezet jelentése szerint a tengerekben lévő mikroműanyagok mennyisége 64 százalékkal növekedhet a következő tíz évben, amennyiben országos és nemzetközi szinten nem születnek megfelelő intézkedések a műanyaghulladékok problémájának kezelésére.