Az érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci kutatók

2019.02.22. 21:53

Az érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci kutatók, annak térbeli helyzetét is érzékelhetik a páciensek.

A műkéz a természetes emberi kéz érzetét nyújtja az amputált kezű pácienseknek

A Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói szerint sikerük a robotika tízéves kutatásának eredménye. Tanulmányukat a Science Robotics című szaklapban mutatták be.

Ez az eszköz lehetővé teszi az amputált kezű pácienseknek, hogy úgy érzékeljenek, mint a természetes kézzel.Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190221110357.htm

A svájci szakértők a Pisai Egyetem és a római Gemelli Egyetemi Kórház kutatóival együttműködve fejlesztettek ki egy újgenerációs műkezet. "Lehetővé teszi az amputált kezű páciensek számára, hogy visszaszerezzék a természeteshez nagyon hasonló, kifinomult tapintás érzését" - olvasható az EPFL közleményében.

A műkézzel a páciensek csukott szemmel is megállapítják egy tárgy állagát, formáját

"A kutatóknak sikerült reprodukálniuk a propriocepció érzetét, vagyis az agynak azon képességét, hogy azonnal és pontosan észlelje a végtagok helyzetét a mozgás közben és után, még sötétben, vagy csukott szemmel is" - írja az egyetem. Az új műszerrel a páciensek kinyúlhatnak egy asztalon álló tárgyért és megállapíthatják állagát, formáját, helyzetét és méretét anélkül, hogy megnéznék.A protézist sikeresen tesztelték több páciensen. Feladatát a végtagcsonk idegeinek stimulálásával végzi el. Az idegek valós idejű szenzoros visszacsatolást küldenek a pácienseknek, szinte ugyanúgy, ahogyan az emberi végtag teszi.

A páciensek a végtagcsonk idegi stimulációjával képesek feldolgozni az információkat

"Eredményeink bizonyítják, hogyaz amputált személyek hatékonyan képesek feldolgozni a taktilis és helyzeti információkat, melyek idegi stimuláció révén egyidejűleg érkeznek" - fejtette ki Edoardo D'Anna, az EPFL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Bionikus kéz, mely olyan érzetet kelt az amputált kezű páciensekben, mintha igazi kezük volna.Forrás: https://actu.epfl.ch/news/a-prosthetic-that-restores-the-sense-of-where-your/

Az EPFL közlése szerint más európai kutatóközpontok is részt vettek a fejlesztésben, köztük az olaszországi Cagliari Egyetem, a franciaországi Montpellier-i Egyetem és a németországi Freiburgi Egyetem.

(Forrás: MTI/Hszinhua)