Feltárják a segesvári csatateret, ahol elesett Petőfi

Petőfi Sándor
Petőfi Sándor
Vágólapra másolva!
Együttműködési megállapodást írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeum valamint a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézete a segesvári csatatér régészeti feltárására kedden, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kutatják a helyszínt, ahol elesett Petőfi

A sajtótájékoztatón Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója hangsúlyozta: a fehéregyházi csatateret, ahol vélhetőleg Petőfi Sándor is elesett 1849. július 31-én,

még sosem kutatták korábban modern régészeti módszerekkel.

A kutatás eredményeit közös kiadványokban és kiállításokon fogja bemutatni a két múzeum.

A szabadságharc egyik utolsó nagy ütközetében a segesvári csatában esett el többek között Petőfi Sándor is ( a kép illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

A HM Hadtörténeti Intézetnek és Múzeumnak komoly eredményei vannak a hadirégészet területén, ilyen többek között az 1849-ben Gönyűnél elsüllyesztett hadianyag-szállító uszály feltárása is - emelte ki Kovács Vilmos, az intézmény vezetője.

Petőfi Sándor Forrás: (Magyar Digitális Múzeumi Könyvtár - Wikipedia

A PIM kezdeményezésére a segesvári csata helyszínén már 2018-ban elkezdődtek a próbajellegű terepi kutatások, az eddigi eredményekről Polgár Balázs, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum régésze számolt be.

Látkép a segesvári vártemplomból nézve (háttérben a csatamező) Forrás: http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=62609

Mint elmondta, a tavalyi terepi vizsgálatnak az volt a fő célja, hogy megállapítsa, kutathatóak-e az ütközet főbb topográfiai pontjai, valamint hogy mekkora fémszennyezettséggel lehet számolni a lelőhelyen.

Irányi Dániel írásos hagyatéka a PIM gyűjteményébe került

A terepi kutatások első szakasza a magyar balszárny harcrendjének feltételezett helyét vizsgálta. A kétnapos

fémkereső műszeres terepbejáráskor a területen összesen 19 leletet találtak,

elsősorban tüzérségi emlékek, valamint kézi tűzfegyverekhez tartozó lőszerek, továbbá ruházati és numizmatikai emlékek kerültek elő - tette hozzá Polgár Balázs.

Petőfi halálának feltételezett helyszíne az egykori csatatéren amit ma emlékmű jelöl Forrás: Mapio

Kiemelte azt is: 2019-ben szeretnék folytatni a megkezdett kutatást, és megtalálni a magyar balszárny illetve az orosz jobbszárny erdei küzdelmének a helyszínét.

Petőfi búcsúja Forrás: Wikimedia Commons

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy Irányi Dániel (1822-1892) 19. századi magyar politikusnak, a márciusi ifjak egyikének írásos hagyatéka a napokban a PIM gyűjteményébe került az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával.

Forradalmi tömeg a Nemzeti Múzeumnál, 1848.március 15-én Forrás: Wikimedia Commons

Az anyag a Központi Antikváriumon keresztül jutott a magyar állam tulajdonába egy magánszemélytől.Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos parancsnokhelyettese hangsúlyozta:

az 1960-as évek óta nem került magyar közgyűjteménybe hasonló jelentőségű hagyaték a 19. századi magyar történelemből.

Irányi Dániel teljes hagyatékának eddig csupán töredékei voltak ismertek, a most a PIM-hez került anyag a politikusnak írt levelekből áll. A levelek szerzői között van mások mellett Andrássy Gyula, Henryk Dembinski, Teleki László és Vajda János is.

A PIM tervezi a fehéregyházi PEtőfi Múzeum megújítását is

Irányi Dániel az elmúlt mintegy 170 év azon kevés magyar politikusa közé tartozik, akik sosem engedtek az elveikből - fűzte hozzá Hermann Róbert.

Irányi Dániel (1822-1892) magyar politikus, a márciusi ifjak egyike. Forrás: Origo


Kiemelte: Irányi Dániel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején országgyűlési képviselőként, a felvidéki hadszíntéren élelmezési biztosként, majd a főváros kormánybiztosaként tevékenykedett.

1849 augusztusában az emigrációt választotta, később Kossuth Lajos legszorosabb munkatársai közé tartozott.

1868-ban hazatért, a 48-as párt, később a Függetlenségi Párt képviselője és elnöke lett. Az eseményen Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi főigazgató-helyettese elmondta, hogy tervezik a PIM által gondozott, leromlott állapotú fehéregyházai Petőfi Múzeum és emlékkert megújítását is.

(Forrás: MTI)