Egy középkorú német férfi vére olyannyira megtelt neutrális zsírokkal, hogy az orvosok kénytelenek voltak szó szerint lecsapolni azt. A szokatlan esetről a kutatók az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban számoltak be.

Intubálni kellett, hogy lélegezni tudjon

A 39 éves férfi hányingert, hányást, fejfájást és csökkent éberséget tapasztalt. Mint kiderült, cukorbetegségtől szenvedett, és számos gyógyszert is szedett, hogy kezelje a kialakult állapotot. Ám saját bevallása szerint a medicinákat nem szedte rendszeresen, így állapota gyorsan romlott. Rosszulléte miatt felkereste a németországi Köln Egyetemi Kórházat, ahol azonban elájult és elvesztette tudatát. Az orvosok intubálták, hogy így segítsék a légzését. Az ezt követő vizsgálatok megdöbbentő eredményt hoztak: a férfi trigliceridszintje rendkívül magas volt.

Karikatúra az éjszakai falásrohamról: emelkedett trigliceridérték gyakran észlelhető túlsúlyos és elhízott pácienseknélForrás: BSIP/AMANDINE WANERT / BSIP/Amandine Wanert

Optimális esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen. A deciliterenként 150 milligramm alatti trigliceridszintek (mg/dl) normálisnak tekintendők, míg az 500 mg/dl feletti szinteket „nagyon magasnak” tekintik a szakemberek. A német férfi trigliceridszintje azonban 14 000 mg/deciliternél nagyobb értéket mutatott.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat

A férfi trigliceridszintje annyira magas volt, hogy a vére tejszínűvé vált. A magas trigliceridszint hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A vérzsírok ezen fajtája megemelkedett szint esetén elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását, és így közvetve súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat.

Nem megfelelően kialakított étrend esetén, ahol a bevitt fehérje, szénhidrát és zsír aránya eltolódik az utóbbi két alkotóelem felé, a trigliceridszint emelkedését okozzaForrás: pexels.com

Az ilyen magas trigliceridszint heveny hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, ami potenciálisan súlyos állapot – mondta Dr. Philipp Koehler és Dr. Matthias Kochanek, a németországi Köln Egyetemi Kórház orvosai az esettanulmányban, ahol a magas hasnyálmirigyenzim-szinttel is alátámasztották ezt a felvetést.
A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a férfinál kialakult a cukorbetegség egy potenciálisan életveszélyes szövődménye, amely akkor következik be, amikor a szervezet túl gyorsan elpusztítja a bevitt zsírt, ami a savak felhalmozódásához vezet. Az állapot azért jelent meg, mert a beteg szervezete nem termelt elég inzulint, hogy az segítsen bejutni a cukornak és a glükóznak a sejtekbe, hogy mintegy „üzemanyagként” szolgáljon.

A gép eltömődött a magas vérzsírszint miatt

Ha a betegnek rendkívül magas a trigliceridszintje, az orvosok egy gépet használnak ahhoz, hogy úgymond „kiszűrjék” a zsírt a véréből. Amikor azonban a férfi orvosai megpróbálták a plazmaferézist alkalmazni, a gép eltömődött a rendkívül magas vérzsírszint miatt.

Cukorbetegeknél a vércukorszint magas értékével együtt jár az emelkedett trigliceridszint isKépillusztráció: Youtube.com

Másodszor is nekifutottak az eljárásnak, de ezúttal sem jártak sikerrel. Ekkor fordultak a kivéreztetés és köpölyözés módszeréhez. Körülbelül egyliternyi vért vettek le, majd tisztított plazmakészítményt és vörösvérsejteket juttattak vissza a szervezetébe. Erőfeszítéseiket ezúttal siker koronázta: a férfi trigliceridszintje jelentősen csökkent. Végül csak két nappal később állt be az a szint, ahol már a plazmaferézisre szolgáló gép is eltömődés nélkül tudott működni. Öt nap múlva az orvosok el tudták távolítani a lélegeztetőcsövet, és a páciensnél nem tapasztaltak semmilyen idegrendszeri tünetet sem.

Lenyűgöző és innovatív kezelési módszert alkalmaztak

Ha a plazmaferézis nem hajtható végre, akkor a vérrel és plazmakészítménnyel való helyettesítés és a hagyományos véradás lehet hatékony alternatíva a rendkívül magas trigliceridszintű betegek számára – fejtette ki Dr. Philipp Koehler és Dr. Matthias Kochanek, akik hozzátették azt is, hogy még soha nem találkoztak hasonló esettel.
Dr. Guy Mintz, a New York-i Sandra Atlas Szívkórház igazgatója az esettanulmány kapcsán elmondta: kollégái „lenyűgöző és innovatív” kezelési módszert alkalmaztak, amely jól példázza az orvosi munkát, akik jól alkalmazkodtak a vér magas trigliceridszintje miatt kialakuló, veszélyes helyzethez.A jelentés új kezelési lehetőséget ad az orvosoknak a rendkívül magas trigliceridszintek esetében, amikor az általános kórházi kezelés valamiért kudarcba fullad– mondta Mintz professzor.
A tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy a német férfi rendkívül magas trigliceridszintjét az inzulinrezisztencia, az elhízás, a nem megfelelő étrend és a nem megfelelően kezelt cukorbetegség kombinációja okozta.