A zöld környezet csökkenti a pszichés betegségek kialakulásának kockázatát

2019.02.26. 14:08

A zöld környezetben felnőtt gyerekek életük során kisebb eséllyel fognak pszichés betegségben szenvedni egy dán tanulmány szerint.

A kutatások is azt bizonyítják, célszerű zöldebbé tenni a városokat

Akár 55 százalékkal kisebb lehet a pszichés betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik

erdőkkel, mezőkkel, kertekkel vagy parkokkal körülvéve

nőnek fel, mint azoknál, akik ilyen környezet hiányában élnek - olvasható az Aarhusi Egyetem kutatóinak tanulmányában. A tudósok szerint ez is azt bizonyítja, hogy a városokat zöldebbé kell tenni.

A cserjéseknek és az erdőszéleknek fokozott az ökológiai jelentőségük, és jótékony hatást gyakorolnak az emberi pszichére isForrás: WWF Magyarország/Gálhidy László

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány elkészítéséhez a kutatók mintegy egymillió dán szülői ház környezetét bemutató, 1985 és 2013 között készült műholdas felvételeket vizsgáltak. Ezeket az adatokat egyeztették 16 különböző pszichés betegség kialakulásának kockázatával.

Fokozatosan csökken a pszichés zavar kialakulásának esélye

"Adathalmazunk kimutatta, hogy a pszichés zavar kialakulásának kockázata fokozatosan csökken annak megfelelően, hogy

milyen mértékben volt a vizsgált személy születésétől tíz éves koráig zöld területekkel körülvéve"

- mondta Kristine Engemann, a tanulmány vezetője."A zöld területek ezért gyerekkorban kiemelten fontosak" - emelte ki a kutató. Hangsúlyozta: nem feltétlenül rossz dolog városban felnőni, ha van a közelben zöld terület.

A Szent István park Budapesten, egy cseppnyi zöld oázis a város szívébenForrás: https://www.fokert.hu/listing/szent-istvan-park-2/#lg=1&slide=3

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a természetes környezet nagyobb szerepet játszik a mentális egészségben, mint azt eddig feltételezték - tette hozzá Engelmann. Ez a tudás nem utolsósorban azért fontos, mert a világ lakosságának egyre nagyobb része él városokban.

(Forrás: MTI/dpa)