Vandálok vitték magukkal a 800 éves ír múmia letört fejét

2019.02.28. 10:27

A keresztes hadjáratok során mutatott dicsőséges küzdelmek után a katonaság néhány tagját a dublini Szent Miklós templom alá temették a 13. században, ahol természetesen mumifikálódtak a kripta mészkő falai metánban gazdag talaja miatt. A körülbelül 800 éve örök nyugalomra helyezett testeket most vandálok rongálták meg: betörtek a helyre, ahol először levágták, majd ellopták az egyik múmia fejét.

Évszázadokig nyugalomban feküdtek

A Szent Miklós templom idegenvezetője hétfőn reggel fedezte fel a bűncselekményt, amikor épp az előkészületeket végezte, hogy kitárja Isten házát a látogatók előtt. A vandálok nagy valószínűséggel feszítővasakat és egyéb eszközöket használtak a kripta nehéz acélajtójának elcsúszásához. Összetörték a múmia egyik lábát, ami így felcsúszott annak a törzsébe, miközben kifeszítették a karját oldalra. Egy másik, 300 éves mumifikált apáca fejét mintegy 180 fokkal elforgatták és megrongálták William Rowan Hamilton, egy ír matematikus családi kriptáját is. A férfi először adott leírást a négyes számrendszerről.

Múmiák a dublini Szent Miklós templombanForrás: UIG via Getty Images/Dave Walsh/Vw Pics

Ezek az emberek évszázadokon át nyugalomra leltek a templomban, és most pedig szentségtelen módon, szörnyen és nyugtalanító módon szégyenültek meg – mondta David Pierpoint, a Szent Miklós templom főesperese az Irish Timesnak. – Nagyon fel vagyok háborodva és meglehet, hogy az események tükrében egyszerűen bezárunk a turisták, látogatók előtt.

A testek nagy része természetesen mumifikálódott

Az 1095-ben alapított Szent Miklós templom az 1930-as évek óta nyitva áll a nyilvánosság előtt, és évente mintegy 28 ezer látogatót fogad, akik elsősorban a boltíves kripták alatt rejtőző, történelmi ereklyékre kíváncsiak. A szent hely falai mészkőből készültek, amely elnyeli a levegőben a nedvességet, miközben a talaj metánban gazdag, ami csökkenti az oxigént: a kriptában fekvő testek nagy része természetesen mumifikálódott.

A dublini Szent Miklós templomForrás: Andreas Franz Borchert/Andreas Franz Borchert

A keresztes háborúk idején ez a hely feltehetően egy helyi plébániaként funkcionált – magyarázta Pierpoint. – A mintegy nyolcszáz évvel ezelőtt élt, megrongált keresztes vitéz nevét nem ismerjük, de a történészek vizsgálatai szerint nagy valószínűséggel a negyedik keresztes hadjáratban harcolhatott. Akkoriban tették a szent háborúk katonáinak hagyományos temetése során az elhunytak kezét és lábát keresztbe.
A férfi szokatlanul, mintegy 198 centiméter magas volt, így a lábait a temetés során kissé meg kellett törni, majd úgymond felhajtani alatta, hogy beleférjen a kis koporsóba. Korábban a templom látogatóit egy bizarr ötlettől vezérelve arra kérték, hogy rázzák meg a koporsóból kissé kiálló múmia kezét, ám ezt a gyakorlatot a közelmúltban megszüntették.

Kétségbeesetten szeretnék visszakapni a fejet

A betörést az ír állami rendőrség vizsgálja, akik szerint a vandálok a hétvégén hatolhattak be erőszakosan a templomba. Az egyházi vezetők közben kétségbeesetten szeretnék visszakapni az eltulajdonított keresztes lovag fejét és szeretnék megőrizni a kripta belsejében lévő egyedülálló atmoszféráját, hogy az ne érintkezzen levegővel és nedvességgel.

David Pierpoint, a Szent Miklós templom főesperese mutatja a vandalizmus nyomaitForrás: Irish Times

Ez azonban nem az első alkalom, hogy barbárok törtek be a Szent Miklós templomba. 1996-ban néhány tinédzser hatolt be a szent hely kriptájába, ahol több testet eltávolítottak a koporsójukból. Egy kisgyermek maradványainak örök nyugalmát is megzavarták, akinek a fejét focilabdaként használták. A teremőrök azonban elkapták őket és a kriptát egy hétre lezárták, amíg a testeket újra megszentelték és lezárták. A most történt, sokkoló események után azonban az egyházi vezetők nem biztosak abban, hogy újra megnyitják a kriptát a látogatók előtt. Ha azonban a templom ajtói továbbra is zárva maradnak, úgy a Szent Miklós elveszíti a turizmusból származó bevételeit is, amely azonban kritikus pont a 11. századi szent hely fenntartása kapcsán.