A Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe, egy ott kialakítandó ideiglenes központba fogják áttelepíteni azt a csaknem száz fehér és kardszárnyú delfint, amely jelenleg egy illegális "cetbörtön" foglya az orosz Távol-Keleten - közölte kedden Alekszej Gorgyejev orosz miniszterelnök-helyettes.

A szörnyű körülmények közt tartott állatokat végre szabadon engedik

A Russzkij szigeten üzemelő, a nagytestű tengeri állatok tartására szolgáló központot alkalmassá kívánják tenni arra, hogy az odaköltöztetendő állatokat felkészítsék a természetes közegükbe való visszatérésre. Gorgyejev elmondta, hogy a delfineket majd csak fagypont feletti hőmérséklet mellett, a jég elolvadása után lesz szabad áttelepíteni.

Fehér delfin vagy beluga (Delphinapterus leucas)Forrás: AFP/Scott Olson


Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja öbölben tavaly felfedezett "cetbörtön" akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat, amelyek közül négy egyed eltűnése után 11 kardszárnyú és 87 fehér delfin maradt életben, külföldi - sajtójelentések szerint főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

A nagy felháborodás miatt a Kreml is igyekszik rendezni az állatok sorsát

Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze, és március 1-ig dolgozzanak ki megoldást a problémára.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy az elnöki apparátus az ügyet továbbra sem tekinti lezártnak,és azt az ellenőrző osztály hatáskörébe vonja.

A fogva tartott delfinek ügyébe még Vlagyimir Putyin orosz elnök is beavatkozottForrás: Sputnik/Alexei Druzhinin

A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata és más szervek is részt vesznek. Peszkov egyébként elismerte, a tudósok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy életképesek maradnak-e a természetben az emberi gondoskodáshoz szokott delfinek.

Az állatokat chippel ellátva szabadon engedik

A fogva tartott állatok állapotát az állatorvosok jónak ítélték meg. Tervezett szabadon bocsátásukat megelőzően mindegyiket külön újból meg fogják vizsgálni és chippel fogják ellátni. Az akklimatizálásban részt vevő szakemberek munkáját az Összoroszországi Halgazdásági és Óceántani Kutatóintézet és annak vlagyivosztoki kirendeltsége koordinálja. 

Kardszárnyú delfin, Orcinus orcaForrás: AFP

Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén

büntetőeljárást indított a "cetbörtön" üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy cég ellen.

Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.

(Forrás: MTI)