Bár a gyorsétterem-láncok évről-évre jelentősen megnövelik kínálatukat a fogyasztói kereslet kielégítése érdekében, a választható menük nagy része még mindig egészségtelen. A legfrissebb kutatások szerint a legtöbb új, a jelenleg kínálatban kapható és a már megszüntetett gyors ételek, desszertek egy-egy adagja jóval több kalóriát és nátriumot tartalmaz, mint a harminc évvel ezelőtt kínált kollégáik.

A nátrium-tartalom összességében idővel romlott

Az egyre zsírosodó, sósabbá és egészségtelenebbé váló gyorséttermi ételekről szóló megállapításokat több mint harminc év kutatási eredményei szolgáltatták. A kutatók 1986-ban, 1991-ben és 2016-ban is kielemezték az Egyesült Államok tíz legnépszerűbb gyorsétterem-láncának a kínálatát. Bár az éttermek az elmúlt harminc évben összesen 226 százalékkal növelték kínálatuk sokszínűségét, az ételeik többsége azonban nem lett egészségesebb. Sőt!

Egyre sósabbá és kalóriadúsabbá váltak az elmúlt évtizedek alattForrás: pexels.com

A most publikált tanulmányunk betekintést adhat arra vonatkoztatva is, hogy a gyorséttermek hogyan és milyen mértékben járulhatnak hozzá az elhízás, valamint a kapcsolódó krónikus állapotok folyamatosan felbukkanó problémájához – mondta Megan A. McCrory, a Boston Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője. – Annak ellenére, hogy a gyorséttermek kínálata egyre szélesebb és néhány gyors étel egészségesebb, mint a többi, a kalóriák, az adagok mérete egyre nagyobb és a nátrium-tartalom összességében idővel romlott (megnövekedett), ráadásul továbbra is nagyon magas.

Egyre több gyorséttermi ételt fogyasztunk

A világ lakosságának egyre nagyobb része küzd felesleges kilókkal, 1980 óta az elhízás jelensége több mint hetven országban megduplázódott, és a legtöbb országban folyamatosan növekvő tendenciát mutat, különösen az Egyesült Államokban. A túlsúly ráadásul szorosan kapcsolható a nyelőcső, vastagbél és végbél, máj, epehólyag és epeutak, hasnyálmirigy, mell, méh, petefészek, vese és pajzsmirigy fejlődési rendellenességéhez, valamint a leukémiához és a demenciához.

Az amerikai fiatal felnőttek egy része minden nap gyorsétterembe járForrás: pexels.com

Az elhízás nem kevesebb, mint negyvenmillió halálos áldozatot szedett közvetlenül 2015-ben, és a közvetett esetek száma még nagyobb. Az Egyesült Államokban a statisztikák szerint a 20–39 éves felnőttek 45 százaléka minden nap gyors ételeket fogyaszt. Minden egyes étkezés átlagosan 767 kalóriát jelent, a napi megengedett kettőezer kalória negyven százalékát. Az olyan, kedvelt, cukros italok hozzáadása, mint a kóla vagy az limonádé az étkezéshez 45-50 százalékra növeli a kalóriabevitel mértékét.

Ösztönzik a kisebb kalóriabevitelt

Részben a gyorséttermek a hibásak a világon terjedő elhízás jelenségéért, hiszen harminc évnyi kutatás igazolta, hogy mindhárom fő kategóriában nőtt a kalóriabevitel – tette hozzá Megan A. McCrory. – A legnagyobb növekedést a desszerteknél tapasztaltuk, évtizedenként plusz 62 kalóriával, ezt az előételek követik évtizedenként plusz 30 kalóriával.
A kutatók szerint ezt a nagyfokú növekedést elsősorban az adagok méretének növekedése okozza, miközben a nátrium-tartalom is jelentősen nőtt minden menücsoportban.
Egyszerűen jobb megoldásokra van szükségünk ahhoz, hogy segíthessünk az embereknek abban, hogy kevesebb kalóriát és nátriumot fogyasszanak a gyorséttermekben – emelte ki a szakember.
Bár az már követelmény, hogy a gyorsétterem-láncok a kalóriákat megjelenítsék a menükben, ám a kutatók további változtatásokat szeretnének látni, mint például a kisebb adagokat arányos áron kínáló éttermeket.