Harminc év alatt sósabbá és zsírosabbá váltak a gyors ételek

hamburger
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek két új kutatás szerint
Vágólapra másolva!
Bár a gyorsétterem-láncok évről-évre jelentősen megnövelik kínálatukat a fogyasztói kereslet kielégítése érdekében, a választható menük nagy része még mindig egészségtelen. A legfrissebb kutatások szerint a legtöbb új, a jelenleg kínálatban kapható és a már megszüntetett gyors ételek, desszertek egy-egy adagja jóval több kalóriát és nátriumot tartalmaz, mint a harminc évvel ezelőtt kínált kollégáik.
Vágólapra másolva!

A nátrium-tartalom összességében idővel romlott

Az egyre zsírosodó, sósabbá és egészségtelenebbé váló gyorséttermi ételekről szóló megállapításokat több mint harminc év kutatási eredményei szolgáltatták. A kutatók 1986-ban, 1991-ben és 2016-ban is kielemezték az Egyesült Államok tíz legnépszerűbb gyorsétterem-láncának a kínálatát. Bár az éttermek az elmúlt harminc évben összesen 226 százalékkal növelték kínálatuk sokszínűségét, az ételeik többsége azonban nem lett egészségesebb. Sőt!

Egyre sósabbá és kalóriadúsabbá váltak az elmúlt évtizedek alatt Forrás: pexels.com

– mondta Megan A. McCrory, a Boston Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője. – Annak ellenére, hogy a gyorséttermek kínálata egyre szélesebb és néhány gyors étel egészségesebb, mint a többi, a kalóriák, az adagok mérete egyre nagyobb és a nátrium-tartalom összességében idővel romlott (megnövekedett), ráadásul továbbra is nagyon magas.

Egyre több gyorséttermi ételt fogyasztunk

A világ lakosságának egyre nagyobb része küzd felesleges kilókkal, 1980 óta az elhízás jelensége több mint hetven országban megduplázódott, és a legtöbb országban folyamatosan növekvő tendenciát mutat, különösen az Egyesült Államokban.

A túlsúly ráadásul szorosan kapcsolható a nyelőcső, vastagbél és végbél, máj, epehólyag és epeutak, hasnyálmirigy, mell, méh, petefészek, vese és pajzsmirigy fejlődési rendellenességéhez, valamint a leukémiához és a demenciához.

Az amerikai fiatal felnőttek egy része minden nap gyorsétterembe jár Forrás: pexels.com

Az elhízás nem kevesebb, mint negyvenmillió halálos áldozatot szedett közvetlenül 2015-ben, és a közvetett esetek száma még nagyobb. Az Egyesült Államokban a statisztikák szerint a 20–39 éves felnőttek 45 százaléka minden nap gyors ételeket fogyaszt. Minden egyes étkezés átlagosan 767 kalóriát jelent, a napi megengedett kettőezer kalória negyven százalékát. Az olyan, kedvelt, cukros italok hozzáadása, mint a kóla vagy az limonádé az étkezéshez 45-50 százalékra növeli a kalóriabevitel mértékét.

Ösztönzik a kisebb kalóriabevitelt

– tette hozzá Megan A. McCrory. – A legnagyobb növekedést a desszerteknél tapasztaltuk, évtizedenként plusz 62 kalóriával, ezt az előételek követik évtizedenként plusz 30 kalóriával.
A kutatók szerint ezt a nagyfokú növekedést elsősorban az adagok méretének növekedése okozza, miközben a nátrium-tartalom is jelentősen nőtt minden menücsoportban.

– emelte ki a szakember.
Bár az már követelmény, hogy a gyorsétterem-láncok a kalóriákat megjelenítsék a menükben, ám a kutatók további változtatásokat szeretnének látni, mint például a kisebb adagokat arányos áron kínáló éttermeket.