A Debreceni Egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikája, valamint az amerikai Mayo klinika közreműködésével a svéd Senzime cég olyan monitort fejlesztett ki, ami alkalmas az altatásos műtétek során használt izomlazítók hatásainak pontos megfigyelésére.

A fejlesztésben részt vevő szervezetek vezetői kedden Debrecenben tartottak sajtótájékoztatót.

Fülesdi Béla egyetemi tanár, a debreceni klinika igazgatója azt mondta,

az új műszer a műtét végén pontosan jelzi, mikor képes a beteg önállóan lélegezni.

A visszatérő izomerőt jelző innovatív monitor használatával jelentősen növelhető a betegbiztonság.

Azt is mondta, hogy klinikájukon tíz éve alakult meg az izomlazítók biztonságos alkalmazását kutató munkacsoport, és öt éve dolgoznak együtt a Mayo klinika kutatóival a műszerfejlesztés terén. A visszatérő izomerőt jelző monitor kifejlesztésébe az amerikai klinika, illetve a cég kezdeményezésére kapcsolódtak be.

Sorin Brull, a Mayo klinika professzora azt mondta, az altatásos műtétek során az altatószerek és a fájdalomcsillapítók mellett az izomműködés kiiktatásához szükséges gyógyszereket, úgynevezett izomrelaxánsokat használnak. Ezáltal a műtét elején biztonságosabb a lélegeztetéshez szükséges cső behelyezése, a műtét során pedig nem jelentkeznek a sebészi beavatkozást zavaró akaratlan mozgások.

Mint mondta, a TetraGraph nevű műszer egyebek mellett pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén, amikor a beteg már képes légzéstámogatás nélkül, önállóan lélegezni. Az amerikai professzor szerint az új műszer elsősorban azért versenyképes, mert az eddig használtaknál jóval gyorsabb,

mintegy 20-30 másodperc a beállítási ideje és a könnyen kezelhető az orvosok számára, ami jelentősen növeli a betegbiztonságot.

Fülesdi Béla professzor elmondta, hogy az ötéves magyar-amerikai-svéd kooperáció idején a debreceni klinikán számos mérést végeztek a készülékkel műtéti és műtéten kívüli körülmények között, és a betegágy melletti vizsgálatok eredményei alapján a gyártó jelentős fejlesztéseket hajtott végre a készüléken.

Pia Renaudin, a svéd Senzime vezérigazgatója azt mondta,

a készülék nemrég megkapta az Európai Unió forgalmazási engedélyét, így klinikai alkalmazását több európai országban is megkezdték,

az amerikai orvostechnikai engedélyeztetés is folyamatban van.

Tőzsér József, a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese azt mondta, egyetemük kiemelt fejlesztési területe az egészségipari innováció mind a gyógyszeripar, mind a műszeripar területén.

A mostani fejlesztés azért is jelentős, mert a betegbiztonságot javító innovatív monitor olyan eszköz, amely megfizethető: gyakorlatilag egy számítógép áráért (kétezer euróért) beszerezhető.

Mátyus László, a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karának dékánja azt mondta, a debreceni aneszteziológiai klinika orvosai, kutatói már nem először bizonyították, hogy a nem szabad lemondani a klinikai kutatásokról, azokkal be lehet kapcsolódni a világ élvonalába.

Fülesdi Béla elmondta, hogy a klinikájukon jelenleg három ilyen monitort használnak, de további műszerek beszerzése is várható, hiszen összesen 47 műtőben altatnak.