Újabb Albert Einstein-kéziratokkal bővült a jeruzsálemi Héber Egyetem archívuma.

Magánlevelek és tudományos feljegyzések vannak a gyűjteményben


Az egyetem közlése szerint Albert Einstein kéziratainak "rendkívüli" gyűjteményét szerezte meg, benne egy személyes hangú levelet, amelyben a Nobel-díjas tudós szabadkozik, amiért nem beszéli a héber nyelvet.

Albert EinsteinForrás: Popperfoto/Getty Images/2011 Popperfoto/Popperfoto/Getty Images

A kollekció a Crown-Goodman Alapítvány adományának köszönhetően került az egyetem birtokába. A Chicagóban bejegyzett alapítvány egy Észak-Karolinában élő magánszemélytől, meg nem nevezett összegért vette meg a 110 oldalas gyűjteményt az egyetem számára. A magánleveleket és tudományos célú üzeneteket a negyvenes években írta Einstein, és túlnyomó többségük még soha nem került a nyilvánosság elé - hangzott el az egyetem szerdai sajtótájékoztatóján.

Megjósolta a lézertechnológiát

A dokumentumok között megtalálható Einstein négy levele, melyet barátjához, Michele Bessóhoz címzett.

Albert Einstein felesége, Elsa társaságábanForrás: Origo

Az egyik levélben a fizikus magasztalja zsidó származású, de keresztény vallású barátját, amiért héberül tanul. Azt írja, hogy "szégyellnie kellene magát", mert nem beszéli ezt a nyelvet, de "inkább szégyelli magát, minthogy tanulja". Három levélben azt a rendkívüli gondolatát írja le, hogy az atomok fényt nyelhetnek el vagy bocsáthatnak ki - ez lett később a lézertechnológia alapja.

Nyolcvanezer Einstein-relikviából áll az egyetemi gyűjtemény

Egy 1935-ben, Svájcban élő fiához írt levelében az európai helyzet romlása, és a náci párt németországi erősödése miatt fejti ki politikai aggodalmait.

Albert Einstein és Szilárd Leó levelet írnak Roosevelt amerikai elnöknek, melyben figyelmeztetik az elnököt, hogy a nácik atomfegyvert készítenek és Amerikának is szüksége van egy saját atomprogramra. Ez vezetett a Manhattan programhoz.Forrás: https://ucnet.universityofcalifornia.edu/news/2014/02/materials-documenting-birth-of-nuclear-age-to-be-digitized.html

Albert Einstein az 1920-as években a jeruzsálemi Héber Egyetem egyik alapító atyja volt, és halála után erre

az egyetemre hagyta szinte teljes kéziratgyűjteményét.

A teljes jeruzsálemi Einstein-archívum jelenleg nyolcvanezer darabból áll: levelezésekből, fényképekből, a Nobel-díjas tudós tudományos, társadalmi és magánéleti dokumentumaiból.

(Forrás: MTI)