Sikeresen visszatért a Földre a SpaceX űrhajó

Atlanti-óceán, 2019. március 8. A NASA Televízió adásáról készített felvételen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat ember szállítására alkalmas Dragon űrhajókabinját egy hajó fedélzetére emelik a vízből, miután a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról visszatérőben landolt az Atlanti-óceánban, a floridai partok előtt 2019. március 8-án. A próbaútat tevő űrhajó ember helyett ezúttal egy Ripley nevű bábut szállított. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Sikeresen leszállt az Atlanti-óceán vizére az az űrhajó, mely péntek reggel indult vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Jelentős előrelépés ez a NASA számára, a hivatali ugyanis 2011 után ismét embereket is szeretne felküldeni az Nemzetközi Űrállomásra. A Crew Dragon névre hallgató kapszula egy hetet töltött az űrben, mielőtt visszaindult volna, fedélzetén egy Ripley névre hallgató bábuval. 
Vágólapra másolva!

Ahogy az alábbi felvételen is látszik, már várták az óceánba eső űrhajót, a landolást az alábbi felvételen nézhetik meg:

A kapszula a floridai Cape Canaveraltól kb. 450 km-re ereszkedett az óceánba. A művelet rendben lezajlott, ami azt vetíti előre, hogy az idei évben már asztronautákat is szállítani fognak az űrállomásra. Dokkolás után a kanadai David Saint-Jacques volt az első, aki beszállt a kapszulába, első osztályú élménynek minősítve az érzést.

A NASA Televízió adásáról készített felvételen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat ember szállítására alkalmas Dragon űrhajókabinját egy hajó fedélzetére emelik a vízből Forrás: MTI/EPA/NASA TV/-

Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója szerint a legnehezebb része a műveletnek a Föld atmoszféráján keresztüli ereszkedés volt. A kapszula hőpajzs és ejtőernyős rendszere még viszonylag kipróbálatlan volt.

Miután az űrkapszulát Cape Canaveralból útnak indították múlt szombaton egy Falcon-9-es hordozórakétán, volt rá esély, hogy szuperszónikus sebességnél instabilitást okoz a pajzs egyenetlen alakja.

A SpaceX Crew Dragon dokkolása a Nemzetközi Űrállomáshoz Forrás: NASA

Miután a NASA nyolc évvel ezelőtt visszavonta űrrepülőgép programját, az amerikai asztronauták az orosz rakétákra hagyatkoztak a Nemzetközi Űrállomás eléréséhez. A NASA reméli, hogy a SpaceX rakétákat használni tudja az idei évtől. A Ripley bábut mindenféle szenzorral látták el, hogy monitorozni tudják, milyen hatások érik majd az embert hasonló repülésnél.