Újra megnyílt a világ legrégebbi temploma

göbekli tepe
Göbekli Tepe
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is újranyitották pénteken a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományban a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves templomát, Göbekli Tepét ("Pocakos-domb").
Vágólapra másolva!

A világhírű régészeti lelőhelyet 2016 júniusában az örökségvédelmi és modernizálási munkálatok miatt zárták le a látogatók elől, majd 2018 folyamán egyre hosszabb és hosszabb időszakokra részlegesen újra megnyitották. Mindeközben kialakítottak a helyszínen egy látogatóközpontot és egy kilátóteraszt, valamint egy 4000 négyzetméteres acél tetőszerkezet is emeltek a lelőhely fölé, hogy megvédje azt az időjárás viszontagságaitól.

Göbekli Tepe a kőkorszakban, mintegy 12 ezer évvel ezelőtt épült. Az épületmaradványok között a legfigyelemreméltóbbak az akár hat méternél is magasabb T-alakú oszlopok, amelyekbe az alkotók vadon élő állatok képeit faragták. A lelőhely tudományos feltárása 1995-ben kezdődött. Klaus Schmidt német archeológus és történész 2014-es haláláig vezette az ásatásokat.

Göbekli Tepe Forrás: Wikimedia Commons

Az immár fedett szabadtéri múzeum pénteki avatásán Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, Göbekli Tepe annyira fontos lelőhely, hogy át kell írni miatta az emberiség történelmét. Felhívta a figyelmet: a feltárt leletek abba a folyamatba engednek bepillantást nyújtani, hogy miként jelent meg az emberekben a közösségi élet igénye.

A prehisztorikus Göbekli Tepét 18. törökországi helyszínként tavaly júliusban vette fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökségi listára.

(MTI)