Egy 31 éves spanyol nő a kedvesével töltött együttlét után hirtelen rosszul lett, és azonnal a sürgősségire kellett szállítani. Csak ott derült ki, mi okozta a rosszullétet.

A fiatal nő megállás nélkül hányt, fulladozott, testét csalánkiütések borították. Az orvosok anafilaxiás sokkot állapítottak meg a betegnél, azt azonban eleinte nem tudták megmondani, pontosan mi idézte elő az állapotot. Egyetlen nyomon tudtak csak elindulni: a nőre azt követően jött rá a rosszullét, hogy orálisan kielégítette partnerét. 

Kevesen tudják, de léteznek olyan emberek, akik allergiásak az ondóra, pontosabban annak egy összetevőjére, az úgynevezett szeminális plazmára. Ez a folyadék felelős a hímivarsejtek szállításáért, emellett tápanyagot is nyújt a spermiumoknak. A plazma számos fehérjét tartalmaz, amelyek valamelyike allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny személyben. Mivel az orvostudomány egyelőre nem tudja, melyik protein okozhatja az életveszélyes állapotot, gyakoriak a téves diagnózisok.

A szeminális plazmára való hiperérzékenység (angolul Human Seminal Plasma Hypersensitivity, HSPH) inkább lokális panaszokat okoz, amelyek jellemzően a nemi szervet, a szájat és a bőrt érintik. Ezek nem tűnnek túlságosan komolynak, rendszerint rövid idő alatt elmúló bőrpír formájában jelentkeznek, egyes embereknél ugyanakkor a súlyosabb allergiás reakció, az anafilaxia sem kizárható. A történet azonban – mint látni fogjuk – nem ilyen egyszerű.

Valami nem stimmel a spermával

Ami leginkább érdekes az esetben, hogy a nő korábbi kapcsolataiban nem jelentkezett HSPH. Ezenkívül nem szedett semmilyen olyan készítményt, ami előidézte volna nála a spermára való érzékenységet. Egyre inkább úgy tűnt, a probléma a partnerrel van, és végül ez be is bizonyosodott.

A 32 éves férfi az együttlétet megelőző öt nap ibuprofent, valamint augmentint szedett a fülfertőzésére. Az utolsó dózist négy órával az aktus előtt vette be. Az augmentin igen elterjedt antibiotikum, egy amoxicillin nevű baktericid hatású félszintetikus aminopenicillin származékot tartalmaz. Mivel a nőről kiderült, hogy allergiás erre a hatóanyagra, nagyon úgy tűnik, hogy az valamiképpen bekerült a férfi spermájába.

Tudomásunk szerint ez az első eset, hogy valakinél úgy váltott ki anafilaxiát az amoxicillin, hogy orális szex közben a gyógyszert szedő férfi spermájával a hatóanyag a beteg szervezetébe került" – írták az orvosok a BMJ Case Reports orvosi folyóiratban megjelent esettanulmányban.

Kérdés, be tudnak-e jutni a gyógyszerek hatóanyagai a spermába

Egyelőre csak kevés tanulmány született arról, hogy gyógyszerhatóanyagok koncentrálódhatnak-e a spermában. A szeminális plazma kémiai összetétele elméletileg lehetővé teszi, hogy az amoxicillin feloldódjon benne.

Szerencsére a beteg a gyógyszereknek köszönhetően felépült, és már elhagyhatta a kórházat. Az orvosok ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az eset könnyen másoknál is megismétlődhet, ezért szükség van a terület alaposabb megismerésére.

A szakértők mindenesetre azt javasolják, hogy amennyiben a partner gyógyszeres kezelés alatt áll, inkább használjanak a párok óvszert, még orális szex esetén is.