Másodpercek alatt képes lehet észlelni az Alzheimer-kór korai jeleit egy nem invazív szemvizsgálat - állapította meg új kutatás.

Az amerikai kutatóknak az Ophthalmology Retina című szaklapban közzétett tanulmánya szerint a retinán belül, a szemfenéken lévő apró véredényhálózat sűrűsége összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór korai stádiumával.

Az egészséges emberek esetében a mikroszkopikus véredények sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken - állapították meg a Duke Szemészeti Központban 200 ember vizsgálatával. Közülük 133 résztvevőnél mutatkozott a normál sűrűség.

A 39 Alzheimer-kóros páciensnél a hálózat ritkább, egyes helyeken meglehetősen gyér volt.
Azoknak a retinája is különbözött a normáltól, akiknél a kór előjelzője, a kognitív képességek enyhe csökkenése mutatkozott.

A kutatás során használt optikai koherencia-tomográf (optical coherence tomography angiography, OCTA) az apró hajszálerek változásait is észleli, még mielőtt a véredények változása megjelenne az agyi képalkotó vizsgálatok során. Az OCTA fényhullámokat használ, mely a retina minden rétegének ereit képes feltérképezni.

Lehetséges, hogy a retina ereinek sűrűségében bekövetkező változások tükrözik az agyi hajszálerekben történteket talán még azelőtt, hogy észlelhetnénk a kognitív képességek változását" - mondta Sharon Fekrat, a Duke Szemészeti Központ kutatója.

(MTI/Hszinhua)