A világ több mint 1200 állatfaját fenyegeti kihalás

CHINA-HUBEI-FINLESS PORPOISE
(181113) -- WUHAN, Nov. 13, 2018 (Xinhua) -- A keeper gives medical care training to a Yangtze finless porpoise at the Yangtze River Dolphin aquarium in the Institute of Hydrobiology of the Chinese Academy of Sciences in Wuhan, capital of central China's Hubei Province, on Nov. 10, 2018. With a slightly curved mouth, the Yangtze finless porpoise is often called the "smiling angel" of the Yangtze by Chinese. However, the population has been rapidly decreasing over the last three decades due to environmental deterioration. The species now teeters on the brink of extinction with a population of around 1,000 in the main waterway of the Yangtze, according to research conducted in 2012. (Xinhua/Xiao Yijiu) (sxk)
Vágólapra másolva!
A világ több mint 1200 állatfaját fenyegeti a kihalás élőhelyeik több mint 90 százalékában - idéz egy új kutatást a The Guardian online kiadása.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Queenslandi Egyetem és az amerikai Wildlife Conservation Society vadvédő szervezet tudósai feltérképezték a madarakat, emlősöket és kétéltűeket fenyegető veszélyeket, hogy megállapíthassák, élőhelyük mekkora részét sújtják a fajpusztulás ismert tényezői.

A PLOS Biology című tudományos lap friss számában közzétett tanulmányt ugyanaz a csoport készítette, amelyik kimutatta, hogy a világ megmaradt vadonjainak 70 százalékáért csupán öt ország felelős.

Az új kutatás feltérképezte, hol vannak a gócpontok, amelyeket leginkább fenyeget a mezőgazdaság, az urbanizáció, az éjszakai fények, a vízi és szárazföldi utak, a vasutak és a népsűrűség, valamint hol vannak az érintetlen területek, ahogy a fenyegetések elől menedéket találhatnak a fajok.

Az egyik kihalással fenyegetett faj a Jangce folyami delfin Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Xiao Yijiu

Azt találták, hogy a vizsgált vadon élő fajok többségének élőhelyén a fenyegetés "kiterjedt" volt, ami "erősen leszűkítette azt a területet, "ahol fennmaradhat a faj".

Aggasztónak ítélték 1237 faj - a vizsgált fajok majdnem negyedének - helyzetét, ezek egyedeinek több mint 90 százalékát sújtják az ismert fenyegetések.

A legrosszabb helyzetben 395 faj - a vizsgált fajok 7 százaléka - van, ezeket legalább egy súlyos veszély fenyegeti minden élőhelyén.

A veszélyek leginkább az emlősökre leselkednek, fajaik 52 százalékánál okoztak populációcsökkenést az említett tényezők.

Nem térképezték fel két nagy veszély, a betegségek és a globális felmelegedés hatásait, mert ezek minden fajt fenyegetnek. Az emberi tevékenység hatásai a vizsgált szárazföldi fajok 84 százalékát sújtják.

A leginkább érintett öt ország Délkelet-Ázsiában volt, Malajzia után Brunei és Szingapúr következett a toplistán.

A legnagyobb területű "menedékek" szintén Délkelet-Ázsiában, valamint Amazónia őserdeiben, az Andok egyes részein és a Nyugat-Afrikai Libériában találhatók.

James Allan, a tanulmány vezető szerzője, a Queenslandi Egyetem doktori hallgatója szerint van ok az optimizmusra, hiszen "környezetvédelmi intézkedésekkel az összes vizsgált fenyegetés megállítható".