Újabb késlekedések akadályozzák az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szupernehéz hordozórakétájának, az SLS-nek a kifejlesztését, így az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal a következő Hold-misszióhoz esetleg magánrakétát vesz igénybe - jelentette be szerdán a hivatal igazgatója.

2020-ban sem lesz embernélküli Hold-program

A Boeing cég évek óta dolgozik a NASA számára az SLS (Space Launch System) hordozórakétán, amely a valaha megépített legnagyobb teljesítményű rakéta lesz, hogy ismét embereket juttasson Hold-körüli pályára.

Az SLS rakéta fantáziarajzaForrás: NASA

Az asztronautákat szállító Orion űrhajót a Lockheed-Martin és európai cégek építik.
Háromévi késlekedés után az EM-1 ember nélküli Hold körüli repülési programot 2019 végéről 2020-ra halasztották. Az SLS azonban nem tudja tartani az ütemtervet - közölte szerdai szenátusi meghallgatásán Jim Bridenstine, a NASA-igazgatója. "A múlt héten tudtuk meg, hogy nem tudjuk tartani az ütemezést" - mondta.

Besokallt az igazgató, lehet, hogy nem a Boeing lesz a befutó

A NASA most első ízben ismerte be ennyire nyíltan, hogy problémák vannak az SLS-szel, amely a NASA főellenőrének augusztusi közlése szerint eddig több mint 12 milliárd dollárjába került az űrhajózási hivatalnak.

Orion űrhajó NASA fantáziakép.Forrás: NASA

Bridenstine valóságos sokkot váltott ki azzal a bejelentésével, hogy magáncégekre akarja bízni az EM-1 program 2020. júniusi megvalósítását ahelyett, hogy elhalasztaná az SLS elkészültéig. Az igazgató neveket nem közölt, de az egyik lehetséges jelölt a SpaceX vállalat Falcon Heavy rakétája lehet. Az United Launch Alliance (a Lockheed és a Boeing vegyesvállalata)

Delta IV rakétája szintén képes ekkora tömeget célba juttatni.

"Rendkívüli lehetőségek léteznek manapság, célunk elérése érdekében meg tudjuk őket vásárolni" - mondta az igazgató a megdöbbent szenátoroknak.

Orion űrhajó leszállókabinjának tesztje.Forrás: NASA

A NASA a következő hetekben fog dönteni arról, hogy ragaszkodik-e saját rakétájához vagy az első tesztrepüléshez magán hordozórakétát használ - tette hozzá.

(Forrás: MTI/AFP/AP)