Óriási meteor robbant fel a tenger fölött

meteor, aszteroida
Un asteroide menace la Terre - Fireball meteor over Russia - Illustration : Vue d'artiste d'un asteroide foncant sur Moscou ©Ron Miller/Novapix/Leemage
Vágólapra másolva!
Az oroszországi Cseljabinszk fölött hat évvel ezelőtt felrobbant meteor óta a legnagyobb űrszikla égett el a közelmúltban a Bering-tenger fölött Kamcsatka félszigete közelében.
Vágólapra másolva!

A december 18-án, helyi idő szerint nagyjából délben bekövetkezett eseményről, amely az elmúlt 30 év második legnagyobb meteorrobbanása volt, csak most számolt be a NASA.

Az űrszikla felrobbanásakor tízszer annyi energia szabadult fel, mint a hirosimai atombomba megsemmisülésekor.

A többméteres meteorit másodpercenként 32 kilométeres sebességgel süvített át a Föld légkörén, és végül 25,6 kilométer magasan égett el, mint egy óriási tűzgolyó. A robbanás hatóereje 173 kilotonna volt.

- mondta Kelly Fast, a NASA munkatársa, aki rámutatott, hogy a bolygó hatalmas vízfelületei komoly védelmet biztosítanak. Lindley Johnson, a NASA munkatársa szerint

ilyen méretű tűzgolyó százévente mindössze 2-3 alkalommal fordul elő.

Az oroszországi Cseljabinszk fölött 2013 februárjában semmisült meg egy meteor, annak hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett. Az akkori robbanás miatt több mint ezren sebesültek meg, a legtöbb sérülést a kitörő ablaküvegek szilánkjai okozták.

A kutatók a Texas állambeli The Woodlandsban zajló 50. Hold- és Bolygótudományi Konferencián számoltak be a decemberi meteorrobbanásról. A robbanást katonai műholdak rögzítették, a NASA-t az Egyesült Államok légiereje értesítette. Johnson szerint a tűzgolyó olyan terület fölött lépett be a földi légkörbe, amelynek közelében Észak-Amerika és Ázsia között közlekedő utas- és áruszállító repülőgépek légi útvonalai húzódnak.

(BBC/MTI)