Heti három tojás fogyasztása növelheti a szívbetegség kockázatát

tyúk
Bio és ketreces, szupermarketből származó tojások
Vágólapra másolva!
Évek óta vita kérdése, hogy a tojás fogyasztása jó vagy rossz hatással van inkább az egészségünkre. Egy friss kutatás szerint azok, akik hetente hármat vagy négyet esznek belőle, azok nagyobb kockázatot vállalnak mind a szívbetegségek, mind a korai halálozás tekintetében. De mi lehet az igazság?
Vágólapra másolva!

Hat amerikai vizsgálati csoport adatait tanulmányozták

– mondta Victor Zhong, a chicagói Feinbergi Orvostudományi Egyetem Preventív Orvostudományi Tanszékének vezető kutatója, aki kollégáival a napokban publikálták legfrissebb eredményeiket a JAMA orvosi folyóiratban.

Ön is szereti a tojásételeket? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

A kutatók hat amerikai vizsgálati csoport adatait tanulmányozták, több mint 29 ezer embert bevonásával, akiknek étrendjét és egészségi állapotát átlagosan 17 és fél évig követték nyomon. Ez alatt az időszak alatt összesen 5 400 szív- és érrendszeri megbetegedést diagnosztizáltak náluk, köztük 1 302 halálos és nem halálos végkimenetellel járó stroke-ot, 1 897 halálos és nem halálos szívelégtelenséget és 113 egyéb szívbetegséget, ami halállal végződött. További 6 132 résztvevő „egyéb" okokból hunyt el.

Az eredmények azonban ellentmondásosak

Az elemzések szerint azoknál a vizsgált személyeknél, akik naponta körülbelül 300 milligramm koleszterint vittek be a szervezetükbe, 3,2 százalékkal magasabb volt a szívbetegség és 4,4 százalékkal a halálozás kockázata.

A kutatók azt találták, hogy a mindennap elfogyasztott fél tojás 1,1 százalékkal növelte a kardiovaszkuláris betegség kockázatát, és 1,9 százalékkal a korai halálozást.

Ki mondana le szívesen a reggeli tojásról? Forrás: AFP

Az eredmények azonban ellentmondásosak. Victor Zhong szerint a korábbi tanulmányok nem vették figyelembe, hogy

a tojásfogyasztás összefüggésben állhat más, olyan tényezőkkel is, mint például az alacsony fizikai aktivitás, a dohányzás vagy épp az egészségtelen étrend.

Emellett nem kerülhető meg az a tény, hogy a koleszterintartalmú élelmiszerek általában telített zsír- és állati fehérjékben gazdagok. A most publikált tanulmány azonban valamennyi tényező átfogó értékelését tartalmazza.

A kérdés évtizedek óta vita tárgyát képezi

A tanulmány mellett kiadott vezércikkében Dr. Robert H. Eckel, a Colorado Egyetem Orvostudományi Iskola professzora azt is megjegyezte, hogy „ez a téma az orvosoknak, a betegeknek és a nagyközönségnek is fontos."

– magyarázta Eckel.
Hozzátette, hogy bár a tojásfogyasztás és a szívbetegségek, valamint a korai halálozás közötti kapcsolat csak „szerény", a lakosság egészét figyelembe véve szorosan kapcsolódik a korábban felsorolt megbetegedésekhez, ezért nem árt az óvatosság és mértékletesség.

Nem mutat ok-okozati összefüggéseket

Zhong és társszerzői arra a következtetésre jutottak, hogy „ezeket az eredményeket figyelembe kell venni az étrendi irányelvek és a frissítések jövőbeli kidolgozása során".

Három tojásban maximalizálnák a kutatók a heti adagot Fotó: Szabó Gábor - Origo

– tette hozzá Dr. Robert H. Eckel.
Több kutató (például Victoria Taylor, a Brit Szív Alapítvány magas rangú dietetikusa) szerint azonban

a most publikált tanulmány csak egy lehetséges kapcsolatot mutat, nem pedig ok-okozati összefüggéseket,

ezért további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a valódi korrelációt. Ők azt hangsúlyozzák, hogy az egészséges táplálkozás az egyensúlyról szól.