A petefészekrák-műtétek újragondolására ösztönöz egy új tanulmány

petefészekrák Lower abdominal pain, conceptual image abdominal pain ache ADULT belly button close up CROPPED discomfort female front view navel one person painful sore torso tummy lower abdomen adominal ovarian CANCER reproductive
Petefészekrák
Vágólapra másolva!
A petefészekrák-műtétek paradigmaváltásához vezethet egy új európai terápiás tanulmány.
Vágólapra másolva!

Eddig a beavatkozások keretében a nyirokcsomók eltávolítását is végrehajtották, az új ismeretek azonban egy másik irány felé vezetik a szakértőket.

"Eddig fontosnak tartották eltávolítani a nyirokcsomókat, hiszen ott is lehetnek tumorok" - mondta Christian Marth nőgyógyász, az Innsbrucki Nőgyógyászati Egyetemi Klinika vezetője, a kutatás résztvevője.

Mindig is akadtak azonban problémák ezekkel a nyirokcsomó-eltávolításokkal, mint például a páciensek lábának megdagadása. A műtéti gyakorlattal szembeni kétségek már egy 2008-as tanulmány során is felmerültek - fejtette ki Marth.

Petefészekrák Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

A kutatásba 647 pácienst vontak be. Az eredmények negatív színben tüntették fel a nyirokcsomó-eltávolítást, a páciensek egy részénél nem járt előnnyel a műtét.

Ez az elsőre paradoxnak tűnő helyzet az immunterápia során szerzett ismeretekkel magyarázható. "A nyirokcsomók eltávolításával egészséges szöveteket is kiműtünk. Ezzel annak lehetőségét is csökkenthetjük, hogy használható legyen a saját immunrendszer és limfociták termelődjenek" - magyarázta Marth. A limfociták a fehér vérsejtek egy kategóriája.

A tudományos ismeretek alapján Marth világos műtéti irányvonalakat dolgozott ki. "Az operáció során nagyon agresszíven kell eljárni a teljes hasüregben, mert ott kell csökkenteni a tumortömeget" - mondta.

A régóta használatos nyirokcsomó-eltávolítástól azonban Marth eltanácsolta a szakértőket. "A legtöbb speciális központ már nem hajt végre ilyen műtéteket" - tette hozzá.