A petefészekrák-műtétek újragondolására ösztönöz egy új tanulmány

2019.03.19. 13:55

A petefészekrák-műtétek paradigmaváltásához vezethet egy új európai terápiás tanulmány.

Eddig a beavatkozások keretében a nyirokcsomók eltávolítását is végrehajtották, az új ismeretek azonban egy másik irány felé vezetik a szakértőket.

"Eddig fontosnak tartották eltávolítani a nyirokcsomókat, hiszen ott is lehetnek tumorok" - mondta Christian Marth nőgyógyász, az Innsbrucki Nőgyógyászati Egyetemi Klinika vezetője, a kutatás résztvevője.

Mindig is akadtak azonban problémák ezekkel a nyirokcsomó-eltávolításokkal, mint például a páciensek lábának megdagadása. A műtéti gyakorlattal szembeni kétségek már egy 2008-as tanulmány során is felmerültek - fejtette ki Marth.

PetefészekrákForrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

A kutatásba 647 pácienst vontak be. Az eredmények negatív színben tüntették fel a nyirokcsomó-eltávolítást, a páciensek egy részénél nem járt előnnyel a műtét.

Ez az elsőre paradoxnak tűnő helyzet az immunterápia során szerzett ismeretekkel magyarázható. "A nyirokcsomók eltávolításával egészséges szöveteket is kiműtünk. Ezzel annak lehetőségét is csökkenthetjük, hogy használható legyen a saját immunrendszer és limfociták termelődjenek" - magyarázta Marth. A limfociták a fehér vérsejtek egy kategóriája.

A tudományos ismeretek alapján Marth világos műtéti irányvonalakat dolgozott ki. "Az operáció során nagyon agresszíven kell eljárni a teljes hasüregben, mert ott kell csökkenteni a tumortömeget" - mondta.

A régóta használatos nyirokcsomó-eltávolítástól azonban Marth eltanácsolta a szakértőket. "A legtöbb speciális központ már nem hajt végre ilyen műtéteket" - tette hozzá.