Krátert robbantanak a kisbolygón

Ryugu aszteroida
A Ryugu aszteroida.
Vágólapra másolva!
Krátert robbant a Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2 űrszonda a talajvizsgálatokhoz.
Vágólapra másolva!

A japán űrügynökség (JAXA) hétfői közlése szerint az űrszonda robbanóanyagot fog ejteni az aszteroida felszínére, az így képződő kráterből pedig felszín alatti talajmintákat gyűjt. A minták segíthetnek a Naprendszer eredetének megismerésében.

A mintegy két kilogrammos robbanóanyag a tervek szerint április 5-én fog becsapódni, hogy segítségével olyan, a felszín alatt mélyebben fekvő rétegekből gyűjtsön mintát a Hajabusza-2, amelyek nem voltak kitéve a Napból származó vagy egyéb sugarak hatásának.

A művelet során az űrszondának nagyon gyorsan az aszteroida másik oldalára kell kerülnie, hogy ne rongálják meg a robbanáskor szétröppenő szilánkok - mondta Takanao Szaeki, a JAXA projektvezetője.

A távolodó Hajabusza-2 hátrahagy egy kamerát, amely rögzíti az akció kimenetelét. Az űrszonda néhány hetet vár, mielőtt visszatér a területre, hogy megvizsgálja a krátert. A JAXA kutatóinak a különleges művelet lehetőséget nyújt, hogy elemezzék a krátert és közelebb kerülhessenek az aszteroida történelméhez - fejtette ki Vada Kodzsi projektfelelős.

Egy nappal az akció előtt a Hajabusza-2 megkezdi az ereszkedést mostani pozíciójából. Jelenleg a Ryugu felszínétől 20 kilométer magasságban van. A kiejtett robbanószerkezet másodpercenként 2 kilométeres sebességgel fog becsapódni az aszteroidába.

A tudósok szerint egy mintegy 10 méteres átmérőjű, 1 méter mély kráter fog képződni, amennyiben puha a talaj szerkezete. Sziklaszerű szerkezeten a kráter kisebb lesz.

A tervek szerint a Hajabusza-2 rövid időre leszáll a kráterbe, de Kubota Takasi kutató kijelentette, hogy az elsődleges szempont az űrszonda biztonsága, és csak akkor fog leszállni, ha az biztosított.

Amennyiben sikeres lesz a misszió, ez lesz az első alkalom, hogy felszín alatti talajréteget gyűjt egy űrszonda - mondta Kubota.

A Ryugu kisbolygó Forrás: AFP/Handout

2020-ra érkezhetnek vissza a minták

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. Közülük a német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja. Februárban landolt az egy kilométer széles aszteroida felszínén, hogy kőzetmintákat gyűjtsön. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse a mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.

A mintagyűjtést követően a szonda visszaemelkedett eredeti pozíciójába, az aszteroida felszínétől mintegy 20 kilométeres magasságba. A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.
A szakemberek szerint a Ryugu kisbolygó a Naprendszer kialakulásának hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

(MTI/AP)