Nagyon visszaesett a költöző madarak illegális vadászata Cipruson

2019.03.19. 22:20

Rekordot jelentő, 90 százalékos visszaesést mutattak ki tavaly ősszel a hálócsapdás madárvadászatban Cipruson 2002-höz képest, amikor az adatgyűjtést elkezdték - közölte a Birdlife Cyprus természetvédő szervezet.

Kilencven százalékkal esett vissza az illegális vadászat

Hétfői közleményük szerint az illegális madárvadászat drasztikus visszaesése elsősorban a brit fennhatóság alá tartozó Dekélia Szuverén Támaszpontkörzetben elért eredményeknek köszönhető. Ez a terület volt a csapdás madárvadászat egyik gócpontja a Földközi-tengeri szigeten, ám az elmúlt két évben növelték a járőrök számát, a vadorzókat elrettentő büntetéseket vezettek be, titkos megfigyeléseket végeznek és folyamatosan ellenőrzik a legfőbb vadászterületeket.

A barátposzáta (Syklvia atricapilla) gyönyörű énekével hívta fel magára figyelmemet. A fotón valószínűleg egy hím látható - a bokorban fészkelhetett a tojó. Magyarországon védett faj: eszmei védelmi értéke: 25.000 Ft !Forrás: http://dka.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=106064

A Birdlife ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy míg a brit katonai támaszpontokat övező területeken csökken, addig a köztársaság területén nő a csapdás madárvadászat mértéke, a szervezet becslése szerint még mindig 335 ezer madarat ejtettek csapdába az őszi szezonban.

Ősszel van a fő vadászidény

A Birdlife elismeri ugyan a helyi hatóságok erőfeszítéseit, ám hangsúlyozza, hogy további intézkedésekre van szükség.

Hálókkal ejtik csapdába a madarakat.Forrás: https://www.theguardian.com/world/2018/jun/28/ministry-defence-campaign-stop-killing-songbirds-cyprus-success

A kifeszített hálókkal és enyves pálcákkal - az orvvadászok emberi fogyasztásra alkalmatlan

gyümölcsöket erősítenek a pálcára, amelyre enyvet kennek, hogy a lépre csalt madarak ne tudjanak elrepülni


- való vadászat azért ártalmas, mert "nem válogat" az áldozatok között, több mint 150 madárfajra, főleg költöző fajokra jelent fenyegetést.

Egy férfi egy madarat próbál kiszabadítani az enyvvel bekent ágról.Forrás: https://www.theguardian.com/world/2018/jun/28/ministry-defence-campaign-stop-killing-songbirds-cyprus-success

A fő vadászidény ősszel van, amikor barátposzáták és más énekesmadarak milliói szállnak le a szigeten élelemért. A védett barátposzátát ciprusi éttermeknek adják el, ahol illegális ínyencségként kerül a tányérokra.

(Forrás: MTI/AFP)