Új, éjszakai életmódot folytató kígyófajt fedezett fel biológusok egy csoportja Guinea és Libéria örökzöld erdeiben. A furcsa hüllők úgy képesek marni, hogy ki sem kell nyitniuk a szájukat hozzá.

Az ásóvipera-félék közé tartozó faj képviselőinek szokatlanul hosszú méregfogaik vannak, így még a szájukat sem kell kinyitniuk ahhoz, hogy azokat belemélyesszék áldozataikba. Mindemellett még villámgyorsan is mozognak, ami miatt a legtapasztaltabb szakértőknek is elképesztő óvatossággal kell közelíteni e hüllők felé.

Mérge ugyan nem halálos, mégis maradandó károsodást képes okozni – citotoxikus hatással bír, azaz sejtelhalást idéz elő. Fájdalmas duzzanat, hólyagosodás és szövetkárosodás lép fel a marás helyén. Ellenszérum nélkül az áldozat akár az ujjait is elvesztheti.

Forrás: Myke Clarkson

Az új faj első példányát Libéria örökzöld erdejének talajában találták meg, emellett további két egyed került elő Guinea déli részén fekvő banánültetvényekből. A faj az Atractaspis branchi nevet kapta. Az ásóvipera-féléknek napjainkban 21 faja ismert, legtöbbjük a szubszaharai régióban él.

Forrás: (Rodel et al., Zoosystematics and Evolution, 2019)

Mivel egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a frissen felfedezett fajról, az is kérdéses, veszélyeztetettnek számít-e. A szakértők szerint a guineai esőerdők pusztulása nagy valószínűséggel érzékenyen érintheti a fajt.

Az eredményeket a Zoosystematics and Evolution című folyóiratban publikálták.

(Science Alert