Szerda este kezdődik a csillagászati tavasz

napéjegyenlőség
People celebrate as the sun rises during the spring equinox at the Seven Dolls Temple, in the Maya Ruins of Dzibilchaltun, in the Mexican state of Yucatan, on March 20, 2017. (Photo by HUGO BORGES / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerda este kezdődik a csillagászati tavasz - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, kiemelve azt is, hogy ebben az évszázadban már nem lesz többet napéjegyenlőség március 21-én.
Vágólapra másolva!

Mint kifejtették: március 20-án 22 óra 58 perckor megkezdődik a csillagászati tavasz, ekkor lesz ugyanis a napéjegyenlőség. Bár a tankönyvek március 21-re datálják az eseményt, az éppen úgy eshet március 20-ra, mint 21-re.

Csillagászok kiszámolták, hogy a napéjegyenlőség legközelebb csak 2102-ben esik ismét március 21-re. A négyévenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ra olyan koraivá válik ez az időpont, hogy március 19-re csúszik.

Tavaszi napéjegyenlőséget ünneplő emberek egy ősi maja templomnál, Mexikóban Forrás: AFP/Hugo Borges

Kitértek arra is, hogy március 31-én vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. A kutatók - mint írták - megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle - írta a meteorológiai szolgálat, megjegyezve: már csak azért is, mert innentől kezdve tudatosul az emberekben, hogy közeleg a nyár.