Újra kitört a Popocatépetl - videó

2019.03.20. 11:21

Hétfő éjjel tört ki a mexikói fővárostól alig 100 kilométerre található Popocatépetl, amely egyébként utoljára 1996-ban tört ki komolyabban. Ez az ország második legnagyobb hegye, 1994 óta rendszeresek a kitörések. Korábban halálos áldozatot is követelt a hegy aktivitása.

Újra kitört a Popocatépetl. A vulkán kráterét folyamatosan figyelő térkamera felvételén az látszik, hogy helyi idő szerint hétfőn este 10 óra előtt egy vakító fényjelenséget követően hatalmas robbanás rázza meg a környéket. Eközben lejtőin izzó lávakövek záporoznak. 

Ezután pillanatok alatt hatalmas por- és hamufelhő borítja be az egész hegycsúcsot, amely egyébként az ország második legmagasabb pontja az 5636 m magas Pico de Orizaba után.A Popocatépetl, amit a hétköznapokban csak El Popo vagy Don Goyo néven emlegetnek, a navatl popōca és tepētl szavak összetételéből áll, így „Füstölgő Hegyet” jelent. 

A Popocatépetl kitörésének pillanata 2019. március 18-ánForrás: NOTIMEX/Especial

 A Popocatépetl a múltban 500-1000 évente produkált egy-egy nagyobb kitörést.

Az 1660-as években történt erupció három napra sötétségbe borította Puebla városát, mindent beborított a hamu. 

A tűzhányó 1994-ben ébredt föl fél évszázados szunnyadásából.

Azóta a környéken élők már hozzászokhattak a rendszeres kitörésekhez, amelyek azonban általában

viszonylag veszélytelenek, és kimerülnek füstfelhők eregetésében. Minthogy a tűzhányókitöréseket általában jellegzetes jelenségek előzik meg, a hatóságok most is jó előre figyelmeztették a környékbeli lakosságot, hogy legalább 12 kilométerre tartsák magukat távol a hegytől. 

Ezt a távolságot a korábbi, ennél erősebb kitörések alkalmával a környékre potyogó sziklák lőtávolsága alapján határozták meg. Az utóbbi 25 évben csak közepes kitöréseket produkált a Popocatépetl, de azok sem számítottak veszélytelennek. Például 1996-ban 5 mexikói hegymászó halt meg, akik a figyelmeztetések ellenére saját felelősségükre tanulmányozás céljából megpróbálták megközelíteni a vulkánt. A kitörés pillanatát a lenti videón nézheti meg.