Mintegy 143 ezer darab történelmi emléket tártak fel kínai régészek egy Szung-dinasztia korából, a 960 és 1279 közötti időből származó teherszállító hajó roncsai között - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Az tengerjáró roncsait a Tengeri Selyemút Múzeumában őrzik

A hajóroncsot 2007-ben találták meg a Dél-kínai-tengerben, majd a Kuangtung tartománybeli Jencsiang város Tengeri Selyemút Múzeumába vitték, ahol azóta is az eredeti állapotában, homokra fektetve, és tengervízbe merítve őrzik.

A Szung-dinasztia korából származó teherszállító hajóroncs Huaguangiaa korallzátonynál a Dél-Kínai tengerben.Forrás: http://www.chinadaily.com.cn/china/2014-05/21/content_17531610.htm

A roncsok feltárása még csak most ér az utolsó fázisához,

a régészek jelenleg a hajó hátulsó kajütjeiből ürítik ki a szállítmányt,

és majd csak ezt követően kezdenek hozzá a hajótest vizsgálatához - ismertette a munkafolyamat részleteit Cuj Jung, a kantoni régészeti intézet igazgatóhelyettese.

Porcelánok hajóroncsból.Forrás: http://www.china.org.cn/china/2011-04/02/content_22284163.htm

Hozzátette: becsléseik szerint a roncsok között található relikviák száma a 160 ezret is meghaladhatja.

Ez a legnagyobb korabeli, feltárt teherszállító hajó

Az eddig feltárt leletek között porcelánból, aranyból, ezüstből, rézből és vasból készült tárgyak találhatóak, ezeken felül pedig még bambuszból és fából készült holmikra, illetve növényi és állati maradványokra is bukkantak.

A National Museum of China (Kínai Nemzeti Múzeum) régészei által 2007-ben feltárt relikvia a hajóroncsból.Forrás: Origo

A hajóroncs 22,1 méter hosszú és 9,35 méter széles,

ezzel az eddig feltárt, vele egy korból származó óceánjáró teherszállítók közül a legnagyobb, és a régészek szerint ez egyúttal a legjobb állapotban fennmaradt roncs is.

(Forrás: MTI)