A szennyezett víz halálosabb veszélyt jelent, mint a fegyverek

2019.03.22. 20:22

A hosszantartó konfliktusok idején a 15 év alatti gyerekek esetében háromszor nagyobb a kockázata a szennyezett vízre visszavezethető hasmenés vagy más betegség okozta haláleseteknek, mint azokénak, amelyeket a közvetlen fegyveres veszély okoz - derült ki az UNICEF pénteken, a víz világnapján bemutatott Water under Fire (Víz tűz alatt) című jelentéséből.

A háborús övezetekben szennyezettek a vizek

Minél fiatalabbak a gyerekek, annál nagyobb a kockázat. Sok katonai vagy háborús konfliktus alatt álló területen csaknem húszszor nagyobb az esélye annak, hogy az öt év alatti gyerekek víz okozta hasmenéses betegség miatt haljanak meg, mint hogy közvetlen harci cselekmény következtében.

Kolera fertőzött jemenieket kezelnek a jemeni fővárosi (Sana) kórházban.Forrás: Több milliárd ember nem jut vízhez, sem latrinához, vagy WC-hez

A jelentés 16 országban, köztük Szíriában, Jemenben, Dél-Szudánban, Nigériában és Ukrajnában vizsgálta a gyerekhalandóságot. A segélyszervezet felszólította a konfliktusokban résztvevőket, hogy védjék a gyerekeket, és hagyjanak fel a civil infrastruktúrát, például vízerőműveket, iskolákat vagy kórházakat érintő támadásokkal.

Több milliárd ember nem jut vízhez, sem latrinához, vagy WC-hez

Minél fiatalabbak a gyerekek, annál nagyobb a kockázat. Sok katonai vagy háborús konfliktus alatt álló területen csaknem húszszor nagyobb az esélye annak, hogy az öt év alatti gyerekek

víz okozta hasmenéses betegség miatt haljanak meg,

mint hogy közvetlen harci cselekmény következtében.
A jelentés 16 országban, köztük Szíriában, Jemenben, Dél-Szudánban, Nigériában és Ukrajnában vizsgálta a gyerekhalandóságot.

Töltő állomás az oroszországi Szentpéterváron Petrovskaya-ban,mely több mint 300.000 Luhansk (Ukrajna) városbeli embernek biztosítja a vizet.Forrás: Vk.Com/Tolmachovphoto

A segélyszervezet felszólította a konfliktusokban résztvevőket, hogy védjék a gyerekeket, és hagyjanak fel a civil infrastruktúrát, például vízerőműveket, iskolákat vagy kórházakat érintő támadásokkal.

A jemeni polgárháborúnak kolerajárvány lett a következménye

A jemeni polgárháború az UNICEF szerint az elmúlt évtizedekben tapasztalt legnagyobb kolerajárványhoz vezetett. A Közel- és Közép-Keleten sok ország szenved krónikus vízhiánytól - köztük Jordánia, mely több százezer polgárháborús menekültet vett át Szíriától.

Regina Lotem moogat, míg fia, Juma nézi. Regina a falujában tartott oktatáson tanult a kolera megelőzéséről.Forrás: UNICEF South Sudan/2017/ Nina deVries/Unicef South Sudan/2017/ Nina Devries

Az UNICEF szakemberei segítenek a vízellátó rendszerek megjavításában,

tiszta vizet szállítanak távoli területekre vagy menekülttáborokba,

latrinákat alakítanak ki és a higiénia alapjait oktatják családoknak. 2018-ban az ENSZ gyermeksegélyezési szervezete több mint 35 millió, veszélyhelyzetben lévő emberhez juttatott el tiszta vizet.

(Forrás: MTI/APA)