Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

Óriási várakozás előzi meg az ásatásokat

Az áldozati ajándékokat azték papok helyezhették el nagyjából öt évszázaddal ezelőtt egy kör alakú platformon, amely egykor a templom előtt terült el.

Történelmi beszámolók szerint az 1469-1502 között uralkodott három azték király - három testvér - elhamvasztott földi maradványait ezen, vagy ennek a platformnak a közelében helyezték örök nyugalomra, fényűző ajándékok és feláldozott rabszolgák szíveinek kíséretében.

Egy archeológus dolgozik egy 500 éves, részben feltárt azték áldozati felajánlásokat tartalmazó kődobozon.Forrás:https://www.bbc.com/news/world-latin-america-47692525

A több évtizede folyó ásatások ellenére a kutatóknak soha nem sikerült még felfedezniük egy azték uralkodó sírját.

Óriási várakozás övezi a mostani munkálatokat"

- mondta Leonardo Lopez Lujan vezető régész. Hozzátette: "úgy véljük, hogy, ahogy egyre mélyebbre ásunk, további gazdag leleteket fogunk találni".

Jaguár és egy kilenc éves fiú is az áldozatok között

A jaguáráldozatot egy nagy méretű, négyszögletes kőláda rejtette, amelynek tartalmát még nem sikerült teljesen feltárni, de a már felszínre hozott tárgyak között van egy lándzsakilövő készülék és egy falap, amelyen a háború és a nap istenének, Vitzilopocstlinak a szimbóluma látható.

Az egyik kődobozban az áldozati ajándékok közt találtak egy falapot, melyen a háború és a nap istenének Vitzilopocstlinak a szimbóluma látható.Forrás: Origo

A kutatók egy emberáldozatot is találtak: a nagyjából kilencéves fiú ugyancsak Vitzilopocstli szimbólumát viseli magán, a nyakában jáde gyöngyből készült ékszert, a vállain madárcsontból készített szárnyakat találtak a régészek.

Az aztékok erős birodalmat hoztak létre Közép-AmerikábanForrás: Origo

A jaguáréhoz hasonlóan, valószínűleg a gyermek szívét is kitépték egy szertartás keretében, ennek a megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség. Az áldozati ajándékok között lévő nagy számú kagylóhéj, piros tengeri csillag és korall valószínűleg a túlvilágot jelképezik.

Virágzó birodalmat hoztak létre a harcias aztékok

A szakemberek szerint 2006-ban egy hatalmas monolitot tártak fel a Templo Mayor romjainál. A leleten szereplő dátum, 1502 az azték birodalom legnagyobb uralkodója - az utolsó testvér -, Ahuízotl halálának éve.

Forrás: Realm of History

Elizabeth Boone, a Tulane Egyetem kutatója szerint a jaguár az uralkodót jelképezheti rettenthetetlen harcosként.

"Könnyen lehet, hogy Ahuízotl maradványait rejti az a láda"

- mondta a szakember. A kutatók szerint az áldozati ajándékok nem csupán az aztékok vallási világába nyújtanak betekintést, hanem a gazdasági életükbe és birodalmuk földrajzi kiterjedtségébe is. A tengeri csillag például a Csendes-óceánból, míg a jádekő Közép-Amerikából, a mai Honduras környékéről származik.

Az aztékok egyik főtemploma a Templo Mayor (nagy templom) romjai, ahol a régészek azték áldozati ajándékokat találtak. A templom az azték fővárosban Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt.Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Recinto_Templo_Mayor.JPG

A harcias és mélyen vallásos aztékok virágzó birodalmat hoztak létre, amely fénykorában a Mexikói-öböltől egészen a Csendes-óceánig terjedt az 1519-1521-es spanyol hódítást megelőzően. A Templo Mayor az aztékok egyik főtemploma volt, amely fővárosukban, Tenocstitlanban, a mai Mexikóvárosban állt.

(Forrás:MTI/Reuters)