A kora újkorra keltezhető régészeti leleteket találtak a Koszta József Múzeum munkatársai a szentesi Tóth József Színház alagsorában - tájékoztatta a közgyűjtemény igazgatója hétfőn az MTI-t.

Gyanús nyomok a színházi alagsorban

Farkas László közölte, hogy a szecessziós épület rekonstrukciója során a múzeum régészeti munkatársainak szakmai megfigyelést kell végezniük, ami már a kezdeti szakaszban nem várt eredménnyel járt.

A szentesi Tóth József Színház.Forrás: http://www.szentes.hu/szinhaz/

A színházépület déli végében, közvetlenül a színpad alatti pincerészben több régészeti objektum foltját fedezték fel, melyekben különféle, a kora újkorra, leginkább a 17-18. századra keltezhető kerámiatöredéket és néhány állatcsontot találtak. A leletek az egykor szeméttárolásra használt gödrökből kerültek elő.

17.-18. századi használati tárgyakra bukkantak

A leletek két csoportra oszthatók: megtalálható köztük a különféle főzőedények szép darabjait, valamint korsók mutatós töredékei. A főzőedények között több fazék alj-, oldal- és peremtöredéke is előkerült, ezeket nem egyszer díszítéssel - bekarcolt vonalköteg, vörös festés - látták el.

Az egyik fazék töredékein jól megfigyelhető a hosszú használat nyoma:

oldala másodlagosan feketére égett, nyomokban kormos is volt.

17-18. szűzadi leletek a szentesi Tóth József Színház alagsorából.Forrás: www.szentesimozaik.hu/Vidovics Ferenc

A leletek másik csoportját képviselő korsók a tálalás során fontos szerepet játszottak, ennek megfelelően kivitelezésük is igényesebb volt a konyhai kerámiánál. Jó példa erre az egyik, sötétszürke színű szűrőbetétes korsó töredéke,

amelynek külsejét függőlegesen besimított díszítéssel látták el, ezzel a kerámiafelület fémes hatását próbálták kiemelni.

 

17-18. századi leletek a szentesi Tóth József Színház alagsorából.Forrás: www.szentesimozaik.hu/Vidovics Ferenc

A feltáró régészeti munkálatok során további leletek előkerülése várható, melyek segítségével pontosíthatók a korszakkal, Szentes történetével kapcsolatos ismeretek - közölte az igazgató.

Forrás: MTI