Megkarmolta egy macska, ami ezután jött, az maga az őrület

Vágólapra másolva!
Látszólag minden előzmény nélkül jelentkeztek pszichotikus zavarok egy amerikai tinédzsernél. Az eset azért is volt furcsa az orvosoknak, mert a fiatal családjában nem volt senki, aki súlyosabb mentális zavarokkal küzdött volna. Egy most megjelent esettanulmányban az orvosok azt írták, az akut mentális betegséget macskakaparás idézte elő.
Vágólapra másolva!

A Journal of Central Nervous System Disease című szakfolyóirat cikke szerint a macska karmai által okozott nyílt seben keresztül olyan baktériumok jutottak be a páciens szervezetébe, amik a skizofrénia egy hirtelen megjelenő formáját váltották ki.

Betegsége előtt a 14 éves fiú minden tekintetben egészségesnek számított. Szociálisan aktív volt, rendszeresen sportolt, emellett a tanulmányi eredményei is jónak számítottak. Aztán 2015 októberében valami történt, a kamasz személyisége drasztikusan megváltozott, és számos olyan aggasztó tünetet kezdett mutatni, ami komoly mentális betegségre utalt;

többek között azt hitte magáról, hogy ő az ördög gyermeke, és ha nem követ el öngyilkosságot, megöli a szüleit.

Ezenkívül többfajta fóbia is megjelent nála, továbbá a macskáját is embergyilkos szörnyetegnek tartotta.

A fiú pszichiátriai gondozásba került, és komoly gyógyszeres kúrát kapott, ennek ellenére a panaszok nem csillapodtak, a pszichotikus epizódok 18 hónapon át folytatódtak.

A vizsgálatok során az egyik orvos arra figyelt fel, hogy a fiú combján és hónalja mentén több hosszúkás sérülés van; ekkor merült fel először, hogy megfertőződhetett valamilyen kórokozóval.

A vérvételt követően a fertőzés tényét igazolták, a szervezetet a Bartonella henselae nevű baktérium támadta meg.

Ezt a kórokozót rendszerint macskák terjesztik, és karmolással vagy harapással kerülhet a testbe. A fiú családjának két macskája is van, mindkettő kóbor állat volt, mielőtt 2010-ben befogadták volna őket.

Forrás: Pixabay

A diagnózis után a fiú még erősebb antibiotikumokat kapott, és így sikerült kipusztítani a baktériumokat a szervezetéből. A gyógyulás után a tünetek is szépen lassan megszűntek. Az eset rávilágít arra, hogy a skizofrénia kialakulásához kórokozók is hozzájárulhatnak, ez pedig új megvilágításba helyezheti a betegség további kutatását.

A macskákkal egyébként sem árt vigyázni, hiszen ismert tény, hogy a Toxoplasma gondii nevű parazitával is megfertőzhetik gazdáikat. Az élősködő komoly változásokat okozhat az ember személyiségében, amitől az vakmerőbb és kockázatvállalóbb lesz.