Tojásával a hasüregében találtak rá a 110 millió éves madárra

2019.03.26. 14:07

Tojásával a hasüregében kövesedett meg egy nagyjából 110 millió évvel ezelőtt élt madár, amelynek maradványait az északnyugat-kínai Kanszu tartományban fedezték fel a kutatók, akiknek a világon elsőként sikerült ilyen leletre bukkanniuk.

A szakemberek szerint a fosszília egy eddig ismeretlen fajtól származik: az Avimaia schweitzerae a már kihalt Enantiornithes-madarak csoportjába tartozott, amelyek a dinoszauruszokkal éltek együtt a kréta időszakban.

A Jümenben felfedezett ősmaradványból apró mintát vettek a Kínai Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó paleontológiai és paleoantropológiai intézetének kutatói, akiknek mikroszkópos vizsgálattal sikerült megállapítaniuk, hogy a szokatlan szövet egy tojásból származik.

A tanulmány vezető szerzője, Alida Bailleul szerint a minta részletes elemzéséből kiderült, hogy a madár reprodukciós szervrendszerre rendellenesen működött. A héjat két réteg alkotta egy helyett - ahogy az a normális, egészséges madártojásoknál van -, ami azt jelzi, hogy a tojás túl sok ideig maradt a hasüregben. A héj emellett rendkívül vékony is volt.

Forrás: Barbara Marrs

Ez a jelenség stressz hatására alakul ki a madaraknál, de dokumentálták már a sauropoda dinoszauruszok, valamint fosszilis és élő teknősök esetében is. A szakemberek szerint a rendellenes tojás okozhatta az "anyamadár" halálát. Bailleul szerint a tojás beszorulása a testbe súlyos és halálos állapot, amely meglehetősen gyakori a stresszt megélő, kis testű madarak esetében.

A Nature Communications című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint a fosszília kilapítottságának ellenére a tojás remek állapotban maradt fenn, beleértve a héj olyan részeit is, amelyekkel ritkán találkozni a fosszilis rekordban.

(MTI/Hszinhua)